1. Home
  2. Kennis
  3. Vernieuwde pensioenstelsel
  4. Vraag & Antwoord
  5. Wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

Wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

Shutterstock | AZL

Wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

Veel blijft hetzelfde, zoals bijvoorbeeld dat deelnemers vanaf de pensioenleeftijd Algemene Ouderdomswet (AOW) blijven ontvangen van de overheid. Ook als de vernieuwde regels zijn ingevoerd. Deelnemers leggen straks nog steeds samen met hun werkgever geld in voor hun pensioen. Het pensioenfonds belegt dit geld, net als dit nu ook al gebeurt. En er kan ook nog steeds zelf gekozen worden wanneer je het pensioen laat ingaat. Daarnaast blijven we ook in de vernieuwde regeling risico’s gezamenlijk opvangen.

Naast dat er dus best veel hetzelfde blijft, zorgen de vernieuwde regels ervoor dat het pensioen straks transparanter en persoonlijker wordt en dat het meer gaat meebewegen met de economie. Verder gaat het pensioen van een uitkeringsregeling naar een premieregeling.

Het pensioen wordt transparanter en persoonlijker

In het vernieuwde pensioenstelsel kunnen deelnemers veel transparanter zien wat ze hebben opgebouwd. Het wordt mogelijk om per maand te zien hoeveel er wordt bijgestort, hoe het pensioen over de jaren heen groeit en wat de impact is van promotie of een overstap naar een andere werkgever. Hierdoor wordt men bewuster van het pensioen en wordt het een belangrijk onderdeel van de persoonlijke financiële planning.

Shutterstock | AZL

Het pensioen gaat meer meebewegen met de economie

De vernieuwde regels zorgen ervoor dat het pensioen makkelijker beweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen eerder omhoog. Gaat het slecht met de economie dan kan het omlaag gaan. Deelnemers krijgen straks een persoonlijk pensioenvermogen met keuzevrijheid. Wij begeleiden (namens de fondsen) deelnemers in hun keuzes door te laten zien welke gevolgen de verschillende opties en scenario's hebben. We laten dit zien aan de hand van drie scenario’s: de verwachte opbouw bij het bereiken van de pensioenleeftijd, de verwachte opbouw als het meezit en de verwachte opbouw als het tegenzit. Digitaal waar het kan met persoonlijk contact daar waar nodig. Belangrijk is dat deelnemers weten wat er te verwachten is en zien wat het vernieuwde pensioenstelsel concreet voor hun persoonlijke situatie betekent.

Het pensioen gaat van een uitkerings- naar premieregeling

Door de vernieuwde regels bouwt straks iedereen een kapitaal op via een premieregeling. Bij sommige huidige regelingen is dit nu al (gedeeltelijk) zo en verandert er minder. Een ‘premieregeling’ wil zeggen dat er is afgesproken hoeveel geld de werknemer en de werkgever inleggen voor het pensioen. Dat geld wordt belegd. De deelnemer ziet straks hoeveel geld samen met de werkgever is ingelegd, wat het beleggen oplevert en wat de kosten zijn. Zo ontstaat een kapitaal voor het pensioen.