1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Samen invulling geven aan keuzebegeleiding

Samen invulling geven aan keuzebegeleiding

Brochure Keuzebegeleiding | AZL

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel heeft een grote impact op de maatschappij en de deelnemers. Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel krijgen de deelnemers meer keuzemogelijkheden. Deelnemers kunnen met deze keuzemogelijkheden hun pensioen naar wens inrichten en deze aanpassen aan hun persoonlijke situatie en behoeften. Deze pensioenkeuzes kunnen bij deelnemers ook leiden tot onrust, onzekerheid of stress. In onze brochure ‘Keuzebegeleiding’ besteden we als AZL aandacht aan onze visie op keuzebegeleiding en het belang om hier samen op adequate wijze invulling aan te geven.

Publicatiedatum 12 juli 2023
Categorie Pensioenstelsel

De keuzes die deelnemers kunnen of moeten maken zijn vaak complex, impactvol en in sommige gevallen zelfs onomkeerbaar. Veel deelnemers hebben onvoldoende financiële kennis om pensioenregelingen en de bijbehorende keuzes te begrijpen. Heldere en begrijpelijke communicatie, inzicht en overzicht zijn essentieel om deelnemers in staat te stellen bewuste keuzes te maken.

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) introduceert in de Open Norm nieuwe regels rondom de keuzebegeleiding van deelnemers. Bij een Open Norm gaat het er om dat een pensioenfonds onderzoek doet en toetst of de keuzeomgeving aan de norm voldoet en vervolgens bepaalt wat de zorgambitie van het fonds is. De toezichthouder kan hier bij het fonds navraag over gaan doen.

“Als pensioenfonds is het van groot belang om deelnemers te begeleiden bij het maken van pensioenkeuzes. Keuzebegeleiding is niet nieuw! Gelukkig zijn er pensioenfondsen die deelnemers hierin al begeleiden, bijvoorbeeld door het aanbieden van online tools, webinars en persoonlijke gesprekken. Het is echter belangrijk dat deze begeleiding goed is verankerd in de missie, visie en strategie van het fonds. De wetgever heeft daarom een Open Norm keuzebegeleiding opgenomen in de Wtp”, aldus Dénis Vinke, Directeur Digital, Marketing & Communicatie bij AZL.

Meer weten of heeft u vragen?
Wilt u meer weten over onze visie op keuzebegeleiding? Lees hier onze brochure. Wij gaan daarnaast altijd graag het gesprek met u aan. Heeft u vragen? Neem contact op met uw accountmanager bij AZL of vul het contactformulier in.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.