1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Samen sterk in transitie - interview Ger Jaarsma

Samen sterk in transitie

Ger Jaarsma | AZL

In een tijd van verandering en transitie is het belangrijk om als eenheid te opereren, zeker wanneer het gaat om het ‘ecosysteem’ van pensioenen, zo benadrukt Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie. Hij maakt een plaatsbepaling en werpt een blik op de toekomst, waarbij het herwinnen van vertrouwen en het betrekken van alle betrokken partijen centraal staan.

Publicatiedatum 14 februari 2024

Een samenspel van actoren
“Het vernieuwde pensioenstelsel kun je het best beschouwen als een ecosysteem, waarin sociale partners, vakbonden, werkgevers, pensioenfondsbesturen, pensioenuitvoeringsorganisaties, consultants en adviesorganisaties nauw samenwerken. Dit ecosysteem is van essentieel belang, met name tijdens de huidige transitieperiode. Het zijn de sociale partners, werkgevers en werknemers, die bepalen hoe de arbeidsvoorwaarde pensioen eruitziet, zelfs in de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel”, zo trapt de voorzitter van de Pensioenfederatie af.

Het pensioenfonds fungeert volgens hem als de uitvoerder van de besluiten die sociale partners nemen. Hierbij spelen wetgeving en regelgeving een cruciale rol. “Het geheel wordt ondersteund door uitvoeringsorganisaties zoals AZL, die ervoor moeten zorgen dat de ideeën van sociale partners en fondsen correct worden geïmplementeerd. Het is een complex samenspel van verschillende actoren, waarbij iedereen een specifieke rol vervult in het waarborgen van een soepel werkend pensioensysteem.”

Transitie en vertrouwen
Een van de centrale thema’s die naar voren komt in gesprek met Jaarsma is de noodzaak om het vertrouwen in pensioen terug te winnen, in ieder geval te herstellen. “Het oude systeem, dat grote buffers vereiste, maakte het moeilijk om positieve financiële resultaten direct aan deelnemers uit te keren. Dit gebrek aan directe zichtbaarheid van rendementen op de portemonnee van deelnemers heeft bijgedragen aan een lage mate van vertrouwen”, geeft hij aan.

De voorzitter van de Pensioenfederatie is echter optimistisch over de overgang naar het vernieuwde stelsel, waarin individuele pensioenopbouw meer zichtbaar wordt. “De vernieuwde regeling, met individuele berekeningen en flexibele regelingen, stelt fondsen in staat om direct positieve resultaten op de bankrekeningen van gepensioneerden te laten zien. Dit, gecombineerd met heldere communicatie, wordt gezien als de sleutel tot het terugwinnen van vertrouwen.”

In het kader van duidelijke communicatie, die ondersteund wordt door een uniform verhaal dat door verschillende partijen wordt verteld, benoemt de voorzitter van de Pensioenfederatie de campagne ‘pensioenduidelijkheid.nl’. Dit is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Op deze website wordt in begrijpelijke taal uitgelegd waar het nieuwe pensioenstelsel over gaat, wat deelnemers kunnen verwachten en waar ze wel en niet op kunnen rekenen. Ook wordt ingezet op gelaagde communicatie, waarbij informatie in verschillende niveaus van complexiteit wordt aangeboden. Zo wordt rekening gehouden met de diverse behoeften en niveaus van begrip binnen de samenleving.”

Daarnaast benadrukt Jaarsma dat het verhogen van het vertrouwen niet alleen afhangt van communicatie, maar ook van daadwerkelijke resultaten. “Het feit dat uit recent onderzoek van Mercer blijkt dat het Nederlandse pensioenstelsel wereldwijd als het beste wordt beschouwd, biedt een solide basis. Het is nu aan de sector om dit verder te versterken door duidelijk en transparant te communiceren over de voordelen van het vernieuwde stelsel.”

Digitalisering en individuele klantreis
Een ander element dat in het gesprek met Jaarsma naar voren komt, is de focus op digitalisering en de individuele klantreis. De voorzitter van de Pensioenfederatie benadrukt dat het vernieuwde pensioenstelsel de mogelijkheid biedt om meer in te spelen op de individuele behoeften van deelnemers. Zo oppert hij het idee van een app waarin deelnemers op maandelijkse basis de ontwikkeling van hun pensioenpot kunnen volgen. “Hiermee sla je een brug tussen de volatiliteit op de financiële markten en de behoefte aan transparantie bij deelnemers.”

Jaarsma erkent dat digitalisering hand in hand moet gaan met het waarborgen van privacy en veiligheid. “Het is een uitdaging om de voordelen van nieuwe technologieën te benutten zonder concessies te doen op het gebied van gegevensbescherming. Het vinden van de juiste balans is cruciaal om het vertrouwen van deelnemers niet alleen te herstellen, maar ook te versterken. Het streven is om inzichtelijk te maken hoe individuele keuzes, zoals waardeoverdracht of echtscheiding, de pensioenopbouw beïnvloeden. Dit draagt niet alleen bij aan transparantie, maar stelt deelnemers ook in staat om actief betrokken te zijn bij hun pensioenplanning.”

Gemeenschappelijk doel
Het gesprek met Ger Jaarsma weerspiegelt de complexiteit en uitdagingen van de huidige transitie in het vernieuwde pensioenstelsel. Het is een gecoördineerde inspanning waarbij communicatie, vertrouwen, en technologische innovatie centraal staan. De Pensioenfederatie benadrukt het belang van eenheid binnen het ecosysteem van pensioenen, waarbij alle betrokken partijen samenwerken om een vernieuwd systeem te creëren dat transparant, flexibel en vertrouwenwekkend is voor alle deelnemers.

Het gemeenschappelijke doel is duidelijk, volgens Jaarsma: “Op weg naar een toekomstig pensioenstelsel waarin de belangen van alle betrokkenen op evenwichtige wijze worden behartigd, en waarin individuele behoeften en collectieve solidariteit hand in hand gaan. De komende jaren worden bepalend voor de vormgeving van dit nieuwe pensioenlandschap, en de inzet van alle actoren is nodig om deze transitie succesvol te laten verlopen.”

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.