1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Pensionado Hub Tijhuis | Pensioen is het begin van een nieuw avontuur

Pensioen is het begin van een nieuw avontuur

Huub Tijhuis | AZL

De 68-jarige Hub Tijhuis is een levendig bewijs dat pensioen niet het einde van het avontuur betekent. Na een succesvolle carrière bij AZL als systeemontwikkelaar, geniet de pensionado nu van zijn vrije tijd met zijn kleinkinderen, het leren van nieuwe dingen en zijn liefde voor de natuur.

Publicatiedatum 10 januari 2024
Categorie Algemeen

Advertentie in de krant
Hub begon zijn carrière bij AZL in 1994 als systeemontwikkelaar. Hij kwam binnen via een ouderwetse krantenadvertentie, een tijdsbeeld dat in deze digitale tijden bijna nostalgisch lijkt. Toen hij de advertentie zag, werd hij aangemoedigd door het enthousiasme van de toenmalige chef, Nico Coenen, om de sprong te wagen en deel uit te maken van AZL. Dit was het begin van een langdurige relatie met AZL.

Een van de founding fathers van Compas II
Tijdens zijn carrière bij AZL was Hub betrokken bij de ontwikkeling van het Compas II-systeem, dat in de loop der jaren steeds ingewikkelder werd vanwege nieuwe klanten en veranderende regelingen in de pensioensector. “Het systeem moest flexibel zijn en snel kunnen inspelen op veranderende behoeften, wat een enorme uitdaging was”, geeft Hub aan. “Ik herinner me nog dat we begonnen met een klant en dat het fonds een paar jaar later werd opgesplitst in vijf andere pensioenfondsen. Daar was je niet zomaar in een paar dagen klaar mee.”

In 2019, na 25 jaar dienst, ging Hub met pensioen. Hij was intussen IT-specialist, maar hij geeft toe dat diverse titelwijzigingen eigenlijk niet veel betekenden. Gedurende zijn hele carrière bij AZL bleef hij bezig met systeemontwikkeling, en hij was een van de 'founding fathers' van Compas. In de latere jaren werkte hij samen met collega's om ervoor te zorgen dat de systemen toegankelijk bleven voor de organisatie en de meeste IT-collega’s niet te diep op de technische details hoefden in te gaan.

Oppassen op kleinkinderen
Tijdens zijn pensioen heeft Hub pensionado de tijd gebruikt om te genieten van zijn kleinkinderen en deel te nemen aan diverse activiteiten. “Vlak voor mijn pensioen had ik al afgeschaald qua werkuren, zodat ik alvast kon wennen aan het idee van niet meer fulltime werken. Zo kon ik plannen maken voor mijn pensioen, inclusief veel tijd besteden aan het oppassen op mijn kleinkinderen. Werkelijk waar, een genot.”

Hoewel Hub in de eerste jaren van zijn pensioen had gepland om nieuwe uitdagingen aan te gaan, werd dit bemoeilijkt door de komst van de coronapandemie. “Tijdens de eerste lockdown begon ik opnieuw met hardlopen, maar brak ik bij een val mijn sleutelbeen. Toen zat ik dus helaas echt alleen maar thuis.”

Desondanks heeft Hub niet stilgezeten. Hij begon met een cursus Frans en hield zijn interesse in systeemontwikkeling en probleemoplossing levend door actief te blijven op fora voor programmeertalen. Hoewel de fora minder actief werden, blijft hij geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen. “De continue zoektocht naar nieuwe uitdagingen kun je wel als een rode draad zien in mijn leven. Ik heb dat nodig om het heilige vuur brandend te houden.”

Liefde voor de natuur
Het huidige pensioenleven van Hub kenmerkt zich door drukte en een volle agenda. Eén van de facetten die veel tijd in beslag neemt, is Hub’s liefde voor de natuur. Hij is een fervent vogelspotter en heeft een verrekijker altijd bij de hand, zelfs tijdens wandelingen. Zijn passie voor vogels is volgens hem dan ook een voorbeeld van zijn toewijding aan het volgen van zijn interesses en het genieten van de natuur. “Nieuwsgierigheid zit in mijn karakter en drijft mij, of het nu ging om systeemontwikkeling, het leren van een nieuwe taal, of met vogels kijken.”

Hub zal de wereld dan ook altijd met een nieuwsgierige blik benaderen, zelfs in zijn pensioenjaren. “Ik ben niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Kom maar op.”

 

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.