1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Klachtenprocedure pensioenfondsen

Uitdaging voor pensioenfondsen: klachten goed afhandelen

Stockfoto's | AZL

De pensioenfederatie is bezig met het opstellen van een gedragslijn omtrent alle soorten klachten. Het doel is om open te staan voor klachten en ze, met aandacht voor de indiener, goed af te handelen en zo de klanttevredenheid te verhogen. AZL is nauw betrokken bij de totstandkoming van deze gedragslijn. Halverwege juni 2022 publiceert de Pensioenfederatie de nieuwe gedragslijn.

Publicatiedatum 25 april 2022
Categorie Algemeen

Klachtenprocedures niet in orde

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed de afgelopen tijd onderzoek naar de klachtenprocedures bij pensioenfondsen in Nederland. Enerzijds ging het onderzoek over de interne organisatie en rapportering en anderzijds over de communicatie richting deelnemers. Aanleiding waren klachten van deelnemers over slechte bereikbaarheid en niet-heldere procedures. De AFM formuleerde op basis van dit onderzoek een aantal aanbevelingen richting de fondsen. Lees hier het uitgebreide rapport.

Wetgeving vanuit de overheid

De overheid vindt dat de afhandeling en rapportering van klachten goed geregeld moet zijn en komt met wetgeving. Zeker met het nieuwe pensioenstelsel in het verschiet. Tot eind april 2022 ligt de lagere wetgeving ter consultatie. Daarna zal er meer duidelijkheid zijn over de wetgeving. We houden het voor u in de gaten en als we meer weten informeren we u hierover.

In de tussentijd zitten wij echter niet stil. Wij bereiden ons goed voor op de nieuwe wetgeving en komen met voorstellen hoe we samen met u de klachtenafhandeling nog verder kunt verbeteren.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.