1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Het begin van het ambassadeurschap | Onboarding 2.0

Begin van het ambassadeurschap

Het begin van het ambassadeurschap - Onboarding 3.0 | AZL

Een eerste werkdag is altijd spannend voor nieuwe medewerkers. Ze doen ontzettend veel indrukken op, worden overspoeld met nieuwe informatie en drinken de nodige kopjes koffie. Echter, niet alleen de medewerker mag gelijk aan de slag op dag één. Ook voor AZL is het belangrijk om nieuw talent zo goed mogelijk te laten landen binnen de organisatie. Met de juiste onboarding zorg je voor een bliksemstart. Wij spraken met Manon Gosler (Recruiter) en Ilona Coenjaerds (Interne Opleider en Vitaloog) over het belang hiervan.

Publicatiedatum 25 juli 2023
Categorie Algemeen

Sinds dit jaar is er binnen AZL sprake van een ‘Onboarding 2.0’. Ilona Coenjaerds en Manon Gosler zijn vanuit de afdeling HR onderdeel van het Onboarding-team en zagen dat er ruimte voor verbetering was. “Zeg nou zelf, een eerste indruk is ontzettend belangrijk in elke stap die je maakt. Ook je eerste werkdag wil je als AZL je nieuwe collega’s een warm welkom geven en kennis laten maken met niet alleen je directe collega’s, maar ons hele bedrijf. Als het ware begint het potentiële ambassadeurschap van een medewerker bij de onboarding”, benadrukt Manon.

Niet te inhoudelijk
Voor de invulling van het programma is er dan ook voor gekozen om het zowel interactief als inhoudelijk in te steken. “Je moet niet op dag één al direct de nodige pensioenkennis willen overbrengen. Je weet niet eens wie je collega’s zijn. Laat staan dat je meteen op dag 1 gaat uitleggen wat de nieuwe pensioenwet inhoudt. We willen onze mensen met een voldaan gevoel naar huis laten gaan. Dat ze blij zijn met de keuze die ze hebben gemaakt, weten in welke omgeving ze terechtkomen en trots zijn om zich AZL’er te noemen”, geeft Ilona aan. Manon voegt daaraan toe: “Het zou mooi zijn als onze nieuwe collega’s zich meteen AZL’er voelen, en dat ze thuis of op een feestje enthousiast zijn over hun nieuwe werkgever. Dat ze vertellen wie we zijn, wat we doen en wat onze missie en visie is. Zij zijn tenslotte ook onze nieuwe ambassadeurs.”

Onboarding Ilona - Manon | AZL

Om dit te bewerkstelligen, is er door het Onboarding-team een divers programma samengesteld. “De rode draad hierin is dat nieuwkomers op een persoonlijke en interactieve wijze kennismaken met AZL. Enerzijds door enkele MT-leden iets te laten vertellen over de organisatie, anderzijds door een rondleiding te geven binnen en buiten het gebouw, bepaalde werkwijzen uit te leggen en je laptop gezamenlijk in te stellen”, aldus Ilona.

Vliegende start
Om ervoor te zorgen dat de onboarding van nieuwe collega’s niet stopt na de eerste werkdag, worden er ook nog tussentijdse momenten ingelast om feedback op te vragen. Zelfs tot drie maanden na de indiensttreding. “Dergelijke feedback is goud waard. We kunnen leren van de eerste ervaringen en zo onze werkwijze tijdens recruitment, onboarding en inwerken steeds weer verbeteren”, benadrukt Manon. “Het continu evalueren hiervan werpt zijn vruchten inmiddels af”, stelt Ilona tenslotte. “We ontvingen van de eerste drie onboardingsgroepen een gemiddelde score van een acht. Een mooi compliment. Het kan natuurlijk altijd beter, maar we hebben een vliegende start gemaakt. Daar zijn we blij mee.”

Nieuwe collega’s over de onboarding

Jeanine Gehlen (Teammanager Klantenservice)

“De onboarding is me goed bevallen. Erg leuk en leerzaam om de organisatie en de directie op deze manier te leren kennen. Tevens heeft het voordelen om met een groep nieuwe mensen gelijk te worden samengebracht. Samen starten schept een band. Je legt al vroegtijdig lijntjes binnen de organisatie die je sneller het gevoel geven ergens onderdeel van te zijn en het helpt je gemakkelijker je weg te vinden binnen de organisatie.”

Myrna Verleng (IT-professional, Portfolio Implementaties)

“Het was een warm welkom! Een fascinerende dag waarbij er een kijkje gegeven werd in de hele organisatie. Mooi dat alle facetten van het bedrijf worden meegenomen. Ook was het bijzonder dat je kennismaakt met je ‘mede-nieuwkomers’. Dit geeft een vertrouwd gevoel. Ik kijk uit naar de terugkomlunch waarbij je ervaringen van de eerste periode uit kunt wisselen. Als we nog iets meer tijd hadden om onze laptop in te stellen, was het perfect geweest.”

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.