1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Fondsen helpen met het maken van een bewuste keuze door het NPS KeuzeKompas

Fondsen helpen met het maken van een bewuste keuze door het NPS KeuzeKompas

Kopbeelden | AZL

Fondsbestuurders staan voor de grote opgave om hun fonds door de omvangrijkste wettelijke wijziging van ons pensioenstelsel te loodsen. Tijdens die reis zijn heel wat keuzes te maken. Welke contractvorm kiezen ze? Invaren of niet? En hoeveel risico nemen ze in hun beleggingen? Omdat zelfs de meest ervaren reiziger wel wat hulp kan gebruiken, ontwikkelde AZL het NPS KeuzeKompas. In dit artikel staan we in het bijzonder stil bij de eerste stap van het KeuzeKompas: de vragenlijst die we de komende tijd met sociale partners en fondsen bespreken.

Publicatiedatum 28 december 2021

Ongeveer 30 procent van de pensioenfondsen heeft nog geen grote stappen gezet naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat bleek tijdens de presentatie van Else Bos, directeur toezicht bij DNB, tijdens het congres van Pensioen Pro eerder deze maand. Volgens Bos is de kans groot dat fondsen die te laat beginnen met de voorbereidingen straks achteraan moeten aansluiten en pas in 2026 kunnen invaren. Haar advies is dat fondsen de regie moeten voeren door te anticiperen en terugvalscenario’s in kaart te brengen.

Inzicht en overzicht

Fondsen moeten volgens Bos nu aan de slag, anders ontstaat het risico dat er op een later moment onvoldoende capaciteit is bij actuarissen, accountants, uitvoerders en toezichthouders. De reden dat sommige fondsen nog niet in actie komen, heeft vaak te maken met de  onduidelijkheden rondom het nieuwe stelsel. Maar juist als er veel onduidelijkheid is over de toekomst, is het krijgen van inzicht en overzicht belangrijk om vervolgens de bewuste keuze te kunnen maken. Dat is de reden voor het ontwikkelen van het NPS KeuzeKompas door AZL.

Het NPS KeuzeKompas van AZL helpt fondsen de juiste weg te vinden in vijf duidelijke stappen:

  1. Inventarisatie voorkeuren
  2. Analyse en varianten bepalen
  3. Voorkeuren deelnemers bepalen
  4. Keuzes maken en vastleggen
  5. Integratie en verantwoording

Voorkeuren in kaart brengen

De eerste stap van dit kompas draait om het in kaart brengen van de voorkeuren van sociale partners en fondsbestuurders. Veel van hen hebben ongeveer een beeld van wat ze willen. Het onderbuikgevoel zorgt voor een voorkeur voor een bepaald type contract, maar komt die voorkeur overeen met de echte behoefte? We ontwikkelden daarom een online vragenlijst samen met de diverse expertisegebieden binnen AZL, om inzicht te kunnen krijgen in de voorkeuren.

Vragenlijst digitaal beschikbaar

De vragenlijst is door AZL ontwikkeld en in een paar feedbackrondes steeds verder verbeterd. “Collega’s vanuit verschillende disciplines hebben ernaar gekeken, zodat we een optimale vragenlijst kregen. Niet alleen wij, de actuarissen, maar bijvoorbeeld ook onze innovatie- en communicatiespecialisten hielpen mee”, legt AZL-collega Sander Smeets uit. “De volgende stap wordt nu gezet: de online vragenlijst is beschikbaar voor klanten. We gaan deze de komende tijd in gesprek met diverse fondsen hoe zij deze tool kunnen gebruiken in hun voorbereiding op het nieuwe stelsel.”

Op maat gemaakt

“Je kunt deze vragenlijst vergelijken met de stemwijzer. Na het geven van de antwoorden, ontvangt de invuller de volgende dag de resultaten in een persoonlijk rapport”, verduidelijkt AZL-collega Bart Sonnenschein. “Wanneer ook de andere bestuurders en/of sociale partners de vragenlijst invullen, verzamelen we dit en bundelen de uitkomsten. Het laat zien waar ze zelf heen willen en ze leren de verschillende meningen van de  groep(en) leren. Het KeuzeKompas inventariseert alle antwoorden en geeft vervolgens inzicht in voorkeuren voor een bepaald stelsel van de verschillende groepen.”

Expertises bundelen

Het NPS KeuzeKompas is een goed voorbeeld hoe de verschillende afdelingen binnen AZL met elkaar samenwerken om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Het begon als een standaard vragenlijst, maar het KeuzeKompas zorgt dat we de kennis bundelen en vervolgens zo goed mogelijk advies geven aan een specifieke klant. Bart: “We kennen die klanten en weten wat hun situatie is. We bundelen de data met onze rekenkracht en overige expertises onder meer op het gebied van juridische zaken en communicatie. Hierdoor realiseren we een dienstverlening voor onze klanten met advies op maat. En in tijden waarin veel verandert, is die specifieke informatie goud waard.”

Spelenderwijs leren

Het NPS KeuzeKompas heeft een bijkomend voordeel voor de invuller. De vragenlijst kan niet alleen worden gebruikt om inzicht te verkrijgen in de eigen voorkeur en die van bijvoorbeeld medebestuurders, het invullen van de vragenlijst draagt ook bij aan een hoger kennisniveau. Sander: “Zonder dat zij de wettelijke bepalingen moeten doornemen, leert de invuller spelenderwijs wat er op hem of haar af komt. De tool helpt om een mening te vormen. Het KeuzeKompas zorgt dat bestuurders en/of sociale partners goed beslagen én beter ten ijs komen als ze in gesprek gaan met andere bestuurders of partijen.”

Nu alvast oriënteren

Hoewel nog niet alles duidelijk is wat het nieuwe stelsel gaat brengen, is het verstandig om al te starten met de eerste stap uit het NPS KeuzeKompas. Sander: “Door de vragenlijst in te vullen, wordt de eerste belangrijke stap genomen. Het geeft inzicht in hoe iedereen tegen de onderwerpen aankijkt en  de kennis wordt steeds meer eigen. Daarna kun je in volle vaart verder met de analyse. Wat betekenen de uitkomsten uit de vragenlijst nu specifiek voor het fonds? En welke variant past dan het beste. Wie op tijd begint, komt later niet voor verrassingen te staan. Else Bos geeft aan dat fondsen niet te laat moeten beginnen en ons NPS KeuzeKompas helpt daarbij.”

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.