1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. ‘Er is voldoende perspectief dat het de goede kant op gaat’

'Er is voldoende perspectief dat het de goede kant op gaat'

Fred Janknegt | AZL

De tachtigjarige Fred Janknegt is sinds zijn 65ste gepensioneerd. Hij is 45 jaar lang actief geweest in de detailhandel, de levensmiddelentak en ontvangt onder andere pensioen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf (BPFL). Begonnen als vakkenvuller in de winkel van zijn ouders heeft hij zich via diverse vakopleidingen en studies uiteindelijk doorontwikkeld. Zo is Fred onder andere winkelchef geworden, in dienst getreden bij een grootwinkelbedrijf en heeft hij een aantal management- en directiefuncties vervuld.

Publicatiedatum 3 augustus 2023
Categorie Algemeen

Hoe kijk jij naar pensioen? Hoe vaak ben je hiermee bezig?
Fred Janknegt: “Ik ben er regelmatig mee bezig geweest. Pensioen is de basis voor een zorgeloze periode na mijn arbeidscarrière. Vooral wanneer je van werkgever wisselt, heeft dit nogal wat gevolgen. Ik hield in de gaten op basis van welke uitgangspunten de pensioenbeheerder zijn werk deed. Ik moest regelmatig van fonds wisselen omdat ik geen waardeoverdracht kon doen en niet vrijwillig in het oude fonds kon blijven. Het verplicht overstappen naar een ander fonds hield me bezig. Naarmate je groeit in je loopbaan, brengt dit de nodige vragen en problemen met zich mee. Ik ben behoorlijk intensief bezig geweest met mijn pensioen om te voorkomen dat er onnodige gaten zouden ontstaan en er in deze onduidelijkheden op mijn pad zouden komen.

Gezien mijn achtergrond, als afgestudeerd bedrijfseconoom, was ik nieuwsgierig naar de financiële effecten en later, in mijn directiefuncties, moest ik er ook iets vanaf weten en weten hoe ik destijds nieuwe functies diende in te schalen. Excedent regelingen speelden hierbij ook een rol. Excedent regelingen kunnen bijvoorbeeld een pensioenregeling van een bedrijfstakpensioenfonds aanvullen wanneer daar slechts tot een bepaalde salarisgrens opbouw mogelijk is. Om ervoor te zorgen dat ik uiteindelijk zorgeloos van mijn pensioen kon gaan genieten, ben ik me hierin gaan verdiepen.”

Ken jij de details van hoe het ervoor staat met jouw pensioen en wat je ‘later’ kunt verwachten?
“Ja, ik ken de details. Ik heb me in het verleden op een gegeven moment tot een pensioendeskundige van een accountantsbedrijf gewend om te kijken wat er wel en niet mogelijk is. Je hebt tenslotte ook te maken met de fiscus in Nederland, die het er ook niet makkelijker op maakt. Het zou fijn zijn als de pensioenfondsen ook aandacht besteden aan de doelgroep die te maken heeft met excedent regelingen.”

 

Fred Janknegt | AZL

Wat heb je gehoord of gelezen over het nieuwe pensioenstelsel?
“Eerlijk gezegd heb ik me er behoorlijk in verdiept. Er zijn verschillende publicaties geweest, waaronder het advies van De Nederlandsche Bank (DNB). Ik heb begrepen dat iedereen een eigen potje krijgt, iets wat ik altijd graag had gewild vanwege de veranderingen in mijn loopbaan en het telkens moeten overstappen van fonds. Het wordt nu een stuk overzichtelijker en je kunt er zelf meer aan sleutelen. Dat is een goede ontwikkeling, omdat het allerlei noodgrepen zoals bijverzekeren elders overbodig maakt. Dit had wat mij betreft al twintig jaar eerder mogen gebeuren, dan had ik de vlag uitgehangen. Je kunt nu zelf bijsturen, wat een rustiger gevoel geeft voor de nieuwe generatie. Je hebt een beter inzicht in de risico's, wat een beter gevoel van controle en meer mogelijkheden geeft. Het geeft geen absolute zekerheid, maar wel het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan om zekerheid te krijgen. Er is voldoende perspectief dat het de goede kant op gaat, zeker voor de deelnemers.”

Hoe kijk jij naar jouw pensioenfonds?
“Ik kijk met een goed gevoel naar mijn pensioenfonds. Ze heeft in het verleden competente bestuurders gehad en goede beleggingsresultaten. Door het verplicht overstappen (naar een ander fonds, red.) kun je bij frequent wisselen van functies of doorgroeien moeilijk een sterke band ontwikkelen met je pensioenfonds.”

Wat verwacht jij van je pensioenfonds? Nu en in de begeleiding naar het nieuwe pensioenstelsel?
“Ik verwacht dat mijn pensioenfonds duidelijkheid biedt over hoe ze hun beleid vormgeven. Daarnaast moeten er mogelijkheden zijn binnen het pensioenfonds om specifieke vraagstukken zoals excedent regelingen en de overgang naar een ander bedrijf goed in te vullen. Het zou ook mooi zijn als ik binnen mijn huidige pensioenfonds had kunnen bijverzekeren, afhankelijk van het type pensioen waarmee ik te maken heb (eindloonpensioen of middelloonpensioen, red.).”

Wat zou jij het pensioenfonds nog willen meegeven?
“Mijn devies is om te communiceren over de mogelijkheden binnen het nieuwe pensioenstelsel. Als het fonds zich hierin flexibel weet op te stellen en de controle meer bij de deelnemer laat, moet het goedkomen.”

Bij AZL vinden we het zeer waardevol om in gesprek te gaan met onze deelnemers en hun ervaringen op te halen. Daarom bedanken we Fred voor het delen van zijn gedachten over het nieuwe pensioenstelsel en zijn gevoel bij het pensioenfonds. Fred omarmt het nieuwe pensioenstelsel: “Het wordt nu een stuk overzichtelijker en je kunt er zelf meer aan sleutelen. Dit had 20 jaar eerder mogen gebeuren, dan had ik de vlag uit gehangen.”

 

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.