1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. AZL en PwC genomineerd voor Pensioen Pro Awards 2021

AZL en PwC genomineerd voor Pensioen Pro Awards 2021

Kopbeelden | AZL

Op 17 maart (*) kunnen AZL en PwC gezamenlijk in de prijzen vallen tijdens de uitreiking van de Pensioen Pro Awards 2021. Beide organisaties zijn genomineerd in de categorie Innovatie voor DARE. DARE staat voor Data Analytics Reversed Engineering. Dit is een integrale analyse en controle van de pensioenadministratie en is ontwikkeld door PwC. AZL rolde deze innovatieve datacontrolemethode afgelopen jaar uit in de dienstverlening aan klanten.

Publicatiedatum 18 november 2021
Categorie Algemeen, Data

Aantoonbaar in control

“We zijn enorm trots op deze nominatie. Het bevestigt dat DARE ook echt wordt gezien als innovatief”, zegt Esmiralda Thieme, manager Risk, Compliance & Internal Audit bij AZL. “We kijken bij AZL altijd naar nieuwe en betere innovatieve methodieken om onze klanten en hun deelnemers zo goed mogelijk inzicht te bieden in de juistheid van de administratie. Het doel daarbij is dat fondsen aantoonbaar in control zijn. Fondsen dienen uiteraard zelf een methodiek te kiezen die het best past en aansluit op hun wensen en behoeften. Wij gaan hierover ook continu het gesprek aan met onze fondsen.”

Belangrijk thema voor pensioensector

"Datakwaliteit is een heel belangrijk thema voor veel pensioenfondsen, altijd, want iedere deelnemer moet krijgen waar hij recht op heeft”, voegt Lilian van Duijnhoven (PwC) toe. “Met de naderende pensioentransitie komt dit nog meer in de spotlights te staan. Een onderwerp waar veel pensioenfondsbestuurders momenteel over nadenken, want hoe kun je datakwaliteit aantoonbaar maken? En welke investering wil je hiervoor doen? Absolute zekerheid lijkt onbetaalbaar; voldoende comfort over de datakwaliteit wel haalbaar. Wij zijn enorm trots dat we met DARE een bijdrage kunnen leveren aan zo'n belangrijk thema voor de pensioensector."

Gaby Lamers, bestuursvoorzitter pensioenfonds MITT, laat op zijn beurt weten: “Dankzij DARE hebben wij nu goed zicht op onze datakwaliteit.” DARE is afgelopen jaar getest bij dit bedrijfstakpensioenfonds. Ondertussen wordt DARE ook uitgevoerd voor het grootste bedrijfstakpensioenfonds in de administratie van AZL en zijn diverse andere pensioenfondsen geïnteresseerd.

Snel en efficiënt de gehele deelnemersadministratie

DARE is een innovatieve methode om onafhankelijk en integraal een controle uit te voeren op de gehele deelnemerspopulatie. Het is een antwoord op de uitdaging bij traditionele manieren van datacontrole. Voorheen was deze controle enorm intensief, omdat aanspraken per deelnemer moesten worden nagerekend. Voor grote populaties is dat niet uitvoerbaar en dergelijke controles vinden daarnaast altijd steekproefsgewijs plaats. Met DARE analyseert AZL op een snelle, efficiënte wijze de gehele deelnemersadministratie.

Comfort

Met DARE krijgen pensioenfondsen en AZL comfort over het meest complexe en gevoelige onderdeel van de pensioenuitvoering: zorgen dat iedereen krijgt waar men recht op heeft. Dat onderwerp spreekt fondsen enorm aan, merken we. Zeker met het oog op het nieuwe pensioenstelsel. Dat blijkt ook, want onze recente klantensessie over ‘Datakwaliteit en DARE’ op 10 november werd zeer druk bezocht. Lees in dit interview meer over het belang van datamanagement en waarom DARE het antwoord kan zijn op de uitdagingen van pensioenfondsen in Nederland: 'Vertrouwen op datakwaliteit is goed, controleren is beter'.

*= De prijsuitreiking is vanwege de corona-omstandigheden uitgesteld naar 17 maart 2022.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.