1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. AZL en NN behouden Stichting Pensioenfonds Henkel Nederland B.V. binnen de groep met een succesvolle transitie

AZL en NN behouden Stichting Pensioenfonds Henkel Nederland B.V. binnen de groep met een succesvolle transitie

Gettyimages | AZL

Na een succesvol transitieproces ligt het liquidatieverslag van Stichting Pensioenfonds Henkel B.V. bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat na de goedkeuring van DNB de liquidatie en de ondertoezichtstelling van het fonds na uitschrijving volledig is afgerond. Het is uiteraard jammer dat een klant van AZL vertrekt maar het goede nieuws is dat we voor deze klant een andere oplossing binnen de groep hebben kunnen bieden en daarmee voor de groep hebben weten te behouden.

Publicatiedatum 29 april 2022
Categorie Pensioenstelsel

Pensioenfonds Henkel Nederland B.V. is sinds 2012 een gesloten fonds zonder actieve deelnemers. Zodra het financieel haalbaar was, wilde het fonds de opgebouwde pensioenaanspraken en de ingegane pensioenen overdragen aan een andere pensioenuitvoerder. In 2021 was dat vanwege de gunstige ontwikkelingen van de dekkingsgraad en ontwikkelingen bij de sponsor het geval en dat betekende dat snel moest worden geschakeld.

Binnen de groep

Het fondsbestuur koos ervoor de pensioenverplichtingen over te dragen aan NN. Het bestuur vroeg AZL het volledige transitieproces en de liquidatie van het pensioenfonds te begeleiden. Dat was voor ons de uitgelezen mogelijkheid om te laten zien dat het een voordeel voor de klant is om binnen onze groep te blijven. Het was dus ook van groot belang dat deze transitie zeer zorgvuldig en beheerst moest worden uitgevoerd. De overgang voor de deelnemers en pensioengerechtigden moest namelijk zo geruisloos mogelijk plaatsvinden.

Vlekkeloze overgang

“Eigenlijk zijn er twee processen, één is de tender. Waarin wij – NN – het bestuur vertelden wat wij allemaal kunnen betekenen voor pf Henkel in de komende fase. Twee; na acceptatie van de offerte,  nemen we een actieve rol aan gedurende het implementatieproces, vanaf dat moment gaat de transitie beginnen. Wat voor AZL spreekt is dat de administratieve overdracht naar NN vlekkeloos is verlopen. Dat komt omdat de administratie goed op orde is. Dát zorgt voor een vlekkeloos en snel proces. Van garbage in garbage out was in dit geval geen sprake. Uiteraard zijn er waardevolle lessen die we geleerd hebben, ook van een vlekkeloos proces. Zoals een administratie die op orde is; dat is key. Ga niet tegenover elkaar zitten maar pak het echt als team aan. In ons geval een kernteam. Een zogenaamde geruisloze overdracht is ook echt waardevol voor de deelnemers, zodat niemand er eigenlijk iets van merkt. Alles tezamen leidde tot een vlekkeloze vloeiende overgang. Bijna een plezierige 'liquidatie'”, aldus Titus van Haren, Client Director bij Nationale Nederlanden.

De juiste keuze

Bert Janssen, bestuurslid pf Henkel: "Wij kwamen goed voorbereid, mede door de ondersteuning van WTW, als snel tot de keuze voor NN in het tender-traject. NN is een zeer kundige partij die heel duidelijk de leiding nam in het kernteam. Als bestuur waren we op zoek naar een specifieke partij; een verzekeraar, solvabel, duurzaam op de lange termijn en natuurlijk een goed aanbod. NN sprong daar met koop en schouders uit als de juiste keuze. Daarnaast was er een hele prettige en plezierige samenwerking tussen AZL, NN en ons. Wat mij voornamelijk opviel was de pragmatische houding van iedereen. Elke twee weken overleg en elke twee weken een voortgangsrapportage. Binnen ons eigen fonds was een transitieteam dat samen met een coördinator met AZL aan de slag was, zodat er op meerdere lagen veel vooruitgang werd geboekt. Door de pandemie werd het af en toe wat lastig. Uiteindelijk hebben we mede door ieders flexibiliteit het gehele traject volgens de planning kunnen laten verlopen. Een groot compliment voor alle partijen is op zijn plaats!"

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.