1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Geen premie, wel recht: tijdig de juiste gegevens aanleveren

Geen premie, wel recht: tijdig de juiste gegevens aanleveren

Geen premie, wel recht geldt al vanaf de invoering van de Pensioenwet. Het vernieuwde pensioenstelsel brengt echter aanzienlijke veranderingen met zich mee, waarbij beleggingen een essentiële rol spelen in de opbouw van pensioenen. Hierdoor is het voor pensioenfondsen nóg belangrijker geworden om tijdig de juiste en volledige gegevens van werkgevers en werknemers te ontvangen. Het risico is namelijk dat het fonds en andere deelnemers onnodige kosten krijgen, als de gegevens niet op tijd worden doorgegeven en verwerkt of de premie te laat wordt voldaan. Daarnaast leidt het principe van ‘geen premie, wel recht’ tot extra druk op het systeem. Hoewel dit principe de deelnemer beschermt, brengt het kosten en risico’s met zich mee voor het pensioenfonds en daarmee de werkgevers en werknemers die wel premie hebben voldaan.

Publicatiedatum 21 november 2024
Categorie Pensioenstelsel

Eén van de grootste veranderingen in het vernieuwde pensioenstelsel is dat de premies van werknemers direct belegd worden. Dit betekent dat het tijdig ontvangen van premiebetalingen niet alleen belangrijk is voor de administratieve afwikkeling, maar ook voor het rendement van de beleggingen. Als een werkgever te laat is met de premiebetalingen, kan dit het rendement van het fonds beïnvloeden. Patty Kuijper (Practiselead IBA Handhaving bij AZL) licht toe: “Het principe ‘geen premie, wel recht’ zorgt ervoor dat een deelnemer toch pensioen opbouwt, ook als de premie te laat wordt betaald. Dit voorkomt schade voor de deelnemer, maar het pensioenfonds moet dit wel financieren, door een beroep te doen op de operationele reserve.”

Dit principe legt dus extra druk op de pensioenfondsen om ervoor te zorgen dat alle gegevens op tijd en correct verwerkt worden en de premie tijdig wordt voldaan. Werkgevers die te laat betalen, krijgen in het nieuwe stelsel daarom automatisch verhogingen opgelegd, maar dit kan leiden tot ergernis en kan zelfs claims tot gevolg hebben. Zoals Jeroen van Wesel (Bestuursadviseur handhaving bij AZL) uitlegt: “Werkgevers vinden het niet prettig om extra te betalen voor het te laat doorgeven van gegevens of te laat betalen van de premies en dit kan tot fricties leiden.”

Innovatie en capaciteit

Het tijdig en correct vastleggen van gegevens blijkt een uitdaging, omdat werkgevers zich vaak niet spontaan aanmelden. Hierdoor moeten fondsen zelf actief op zoek, wat tijdrovend en arbeidsintensief is. Daarnaast houdt niet elke werkgever zich aan de verplichting, bewust of onbewust, wat extra werk oplevert. AZL zet daarom webscraping in om dit proces te verbeteren.

Hoewel het belangrijk is om tijdig en correcte gegevens te verzamelen, lijkt het erop dat de sector momenteel met capaciteitsproblemen kampt om innovaties door te voeren die dit proces kunnen verbeteren.

Van Wesel merkt op: “Ondanks dat we veel zaken al goed uitvoeren, blijft de capaciteit om verder te innoveren beperkt. Dit is een uitdaging voor de gehele sector.”

Om toch stappen vooruit te zetten, maakt AZL momenteel dus gebruik van webscraping. Enerzijds om bedrijven te vinden die zich niet zelf aanmelden bij pensioenfondsen, anderzijds worden hiermee organisaties gevonden die niet met de andere onderzoeksmethoden werden gevonden. Deze techniek helpt om de risico’s te verminderen dat een bedrijf buiten beeld blijft, wat anders zou kunnen leiden tot claims voor het fonds. Kuijper: “Dit proces wordt continu doorontwikkeld om steeds beter bedrijven te kunnen identificeren die onder de radar blijven, zoals bij online dienstverleners.”

Daarnaast wordt het gebruik van UWV-gegevens steeds meer ingezet om de aangeleverde gegevens van werkgevers te controleren en sneller te verwerken. Dit verlaagt de kans op fouten en vermindert de druk op het pensioenfonds. Oftewel: het vermindert de kans op claims en helpt pensioenfondsen om de juiste werknemers in beeld te krijgen. 

Toekomstige stappen

De focus van pensioenuitvoeringsorganisaties ligt in de toekomst op het verder automatiseren van processen, zoals het gebruik van UWV-gegevens, om gegevens tijdig en correct te verwerken. Zoals Kuijper aangeeft: “Het is noodzakelijk om verdere stappen te zetten in digitalisering, zodat processen sneller en minder foutgevoelig verlopen. Hoewel grote innovaties even op zich laten wachten, werken we eraan om binnen de huidige mogelijkheden toch stappen vooruit te zetten.”

Daarnaast is het belangrijk dat er een oplossing komt voor de overlapproblematiek tussen verschillende pensioenfondsen, waardoor werkgevers soms onder meerdere fondsen vallen en met meerdere premienota's te maken krijgen. Van Wesel stelt dat er betere afspraken moeten komen tussen fondsen, zodat werkgevers niet met dubbele nota's te maken krijgen.  Helemaal ideaal zou het zijn als een fonds kan controleren of een werkgever al bij een ander fonds is aangesloten of in onderzoek is genomen. “Dit kan voorkomen dat bedrijven met meerdere pensioenfondsen moeten overleggen en in het ergste geval moeten procederen, met juridische kosten als gevolg. Voor een ondernemer moet vanaf de eerste dag duidelijk zijn waar deze moet aansluiten, zonder kosten te hoeven maken.”

Ondanks alle uitdagingen werkt AZL aan oplossingen binnen de huidige mogelijkheden. Innovaties zoals webscraping en een toenemend gebruik van UWV-gegevens zijn stappen in de goede richting. “Dit helpt niet alleen om de risico’s voor fondsen te beperken, maar ook om ervoor te zorgen dat elke deelnemer op tijd en correct zijn pensioenkapitaal opbouwt, zonder onnodige vertraging of complicaties”, besluit Kuijper.

Het laatste pensioennieuws in jouw inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.