50 jaar PNB en AZL: een gezegend partnerschap

Het pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen (PNB), verantwoordelijk voor de pensioenvoorziening van de Nederlandse bisdommen, is in 2023 vijftig jaar klant van AZL. Als een kerkelijke instelling die zowel onder burgerlijk recht als canoniek recht valt, heeft PNB unieke uitdagingen en verantwoordelijkheden die het pensioenfonds onderscheiden van anderen. Het langdurige partnerschap met AZL heeft geleid tot een solide en professionele relatie, en met het oog op het vernieuwde pensioenstelsel blijven communicatie en voorlichting cruciaal. Als voormalig voorzitter van de communicatiecommissie van PNB, kijkt Mickey Vuylsteke terug op het jubileum en blikt hij vooruit op de uitdagingen en veranderingen die het pensioenfonds te wachten staan.
Mickey Vuylsteke, met een achtergrond in burgerlijk recht en fiscaal recht, begon zijn loopbaan bij de Belastingdienst in Rotterdam en werkte vervolgens maar liefst 24 jaar bij KPMG als belastingadviseur. Twaalf jaar geleden trad hij toe tot het bestuur van PNB, waar hij sindsdien een essentiële rol vervult als uitvoerend bestuurder. Nu heeft hij per 1 oktober 2023 zijn stokje overgedragen aan Ger van der Lubbe.
"Wat wil het zeggen als je al vijftig jaar met elkaar samenwerkt?" vraagt Vuylsteke zich af. Vertrouwen is het sleutelwoord in deze langdurige samenwerking. “PNB en AZL hebben elkaar door de jaren heen kunnen vertrouwen op het gebied van kwaliteit, continuïteit en onderlinge sfeer. Deze gezonde vertrouwensrelatie heeft ons in staat gesteld om een professionele groei door te maken en ons aan te passen aan veranderende omstandigheden.”
Burgerlijk en canoniek recht
PNB is een uniek pensioenfonds vanwege zijn kerkelijke achtergrond, wat betekent dat het naast burgerlijk recht ook te maken heeft met canoniek recht. Deze dualiteit zorgt ervoor dat het pensioenfonds extra dimensies en verantwoordelijkheden heeft ten opzichte van andere fondsen. “We moeten ervoor zorgen dat we voldoen aan beide wetgevingen en in lijn blijven met de zorgplicht van de bisschoppen voor priesters.” Hoewel de Wet toekomst pensioenen (Wtp) voor alle pensioenfondsen ingrijpende veranderingen met zich meebrengt, heeft PNB momenteel een solide uitgangspositie (een dekkingsgraad van meer dan 150 procent, de pensioenen worden volledig geïndexeerd en er is een premiekortingsbeleid) om de uitdagingen aan te gaan. “Hierdoor voelden wij geen dringende behoefte om het huidige systeem te wijzigen, maar blijven we het natuurlijk wel allemaal volgen.”
De Wtp brengt wel uitdagingen met zich mee voor PNB en AZL. Beide partijen moeten zich voorbereiden op veranderingen in de wetgeving en ervoor zorgen dat ze aan alle eisen voldoen. PNB moet nog nauwer samenwerken met de bisdommen om ervoor te zorgen dat ze goed geïnformeerd zijn en de juiste beslissingen kunnen nemen. “De communicatie en voorlichting over het vernieuwde pensioenstelsel worden essentieel. Een enquête onder onze deelnemers heeft laten zien dat er behoefte is aan meer informatie, en daar willen we graag samen met AZL op inspelen. Wij zien AZL hierin als waardevolle partner die hierbij kan helpen.”
Mijlpaal
Ondanks de uitdagingen die voor hen liggen, hebben PNB en AZL een sterke basis van vertrouwen opgebouwd tijdens hun vijftigjarige samenwerking. De samenwerking tussen PNB en AZL heeft een lange geschiedenis en zal ook in de toekomst van groot belang zijn. “Uiteraard blijven we AZL kritisch volgen in haar doen en laten. Ons jubileum is echter een mijlpaal die laat zien dat een duurzame samenwerking en een goed partnerschap de sleutel zijn tot een succesvol partnership.”
Over PNB
Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen verzorgt de pensioenregeling voor de 2.795 priesters, diakenen, pastoraal werkers en huishoudelijk personeel van de zeven Nederlandse bisdommen van de Rooms-katholieke Kerk in Nederland. Het belegd vermogen bedraagt € 508 miljoen (2022).