Van complex naar duidelijk: Toolkit communicatie van AZL zorgt voor evenwichtige transitiecommunicatie

De overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel is een ingrijpende verandering. Heldere communicatie is hierbij cruciaal, zowel voor, tijdens als na de transitie. Het wettelijk verplichte communicatieplan vormt de basis, maar hoe zorgt u er als fonds voor dat u de doelstellingen uit uw communicatieplan bereikt? AZL ontwikkelt hiervoor de Toolkit communicatie voor samenhangende communicatie voor uw deelnemers en werkgevers van begin tot eind.
Het wettelijk communicatieplan
Het wettelijke communicatieplan is een belangrijk onderdeel van het implementatieplan dat u bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet indienen. De AFM beoordeelt dit plan en houdt toezicht op de deelnemerscommunicatie. AZL ondersteunt ruim 20 fondsen bij de totstandkoming van dit communicatieplan. Het eerste fonds heeft het communicatieplan inmiddels ingediend bij de AFM. De lessen die we hieruit leren, nemen we mee bij de andere communicatieplannen. U profiteert dus van de expertise en schaalgrootte van AZL.
Sterk in de basis
De toolkit bevat verschillende generieke communicatiemiddelen die samen een sterke basis voor de deelnemerscommunicatie vormen. Een uitgebreid contentpakket met evenwichtige teksten, visueel aantrekkelijk beeldmateriaal, infographics en animaties die complexe informatie in één oogopslag duidelijk maken. Deze middelen zijn afgestemd op de verschillende fases van de transitie en worden fonds-specifiek aangepast.
Naast een uitgebreid contentpakket, biedt de toolkit in de basis ook een microsite, een aanvulling op de bestaande website met specifieke informatie over de nieuwe pensioenregeling. Deze microsite is voortdurend in ontwikkeling. Met e-mailalerts informeren we uw deelnemers en werkgevers snel over de laatste ontwikkelingen.
Om deelnemers zo goed mogelijk te ondersteunen, hebben we een overzicht van de meest voorkomende vragen en antwoorden (Q&A) samengesteld. We passen deze Q&A voortdurend aan op basis van de feedback die we via onze klantenservice ontvangen.
Regelmatig meten is een van de richtlijnen van de AFM. Daarom voeren wij na elke fase in de transitie een onderzoek uit om de effectiviteit van de communicatie te meten. Zo weten we of de communicatie écht effect heeft op de deelnemer en sturen we bij waar nodig.
Modulaire opties als aanvulling
De toolkit ondersteunt ook het gebruik van nieuwe kanalen. Deze modulaire opties kunt u als aanvulling op de basis inzetten. Een greep uit deze opties: via social media kunt u snel informatie verspreiden onder specifieke doelgroepen, wat directe dialogen en betrokkenheid stimuleert. Podcasts bieden een laagdrempelige manier om diepgaande informatie te delen, zodat deelnemers kunnen luisteren waar en wanneer ze willen. Met webinars gaat u de interactie aan met uw deelnemers en werkgevers over de veranderingen in de pensioenregeling. We nemen webinars op, zodat deelnemers en werkgevers ze later kunnen terugkijken; dat vergroot het bereik. Vaak is een combinatie van verschillende middelen en kanalen heel effectief om transparant en toegankelijk te communiceren en de juiste doelgroepen op het juiste moment te bereiken.
Succesvolle transitie met duidelijke communicatie
De overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel vraagt om een stevig communicatieplan. Met de inzet van de Toolkit communicatie van AZL blijven uw deelnemers en werkgevers goed geïnformeerd en betrokken tijdens het hele transitieproces. Met een duidelijke, consistente en evenwichtige aanpak, zorgen we ervoor dat de communicatie effectief is.
Meer weten over de communicatie richting deelnemers en werkgevers tijdens de transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel?