1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Terugblik Jaarcongres 2023 van Pensioenfederatie

Terugblik Jaarcongres 2023 van de Pensioenfederatie

Jaarcongres Pensioenfederatie 2023 | AZL

Woensdag 4 oktober kwamen circa 300 deelnemers naar het Jaarcongres van de Pensioenfederatie in Postillion Hotel Den Haag. AZL nam als kennispartner deel aan het congres. Het thema van het Jaarcongres 2023 was ‘Verbouwen, vernieuwen en verduurzamen: samen voor een waardevol pensioen.’ Het programma stond in het teken van de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel. De middag startte met een plenair gedeelte en werd geopend door dagvoorzitter Talitha Muusse.

Publicatiedatum 9 oktober 2023
Categorie Algemeen, Pensioenstelsel

Innovatie, diversiteit en duurzaamheid zijn cruciaal

Samen voor een waardevol pensioen door verandering, diversiteit en duurzaamheid te omarmen. “Juist nu is samenwerking cruciaal, we kunnen het namelijk niet alleen. Ga met elkaar in dialoog en luister naar elkaar. Het gaat om het pensioen van ons allemaal en daar hebben we elkaar voor nodig. Innovatie, diversiteit en duurzaamheid spelen hier een cruciale rol in.” Deze boodschap gaf de voorzitter van de Pensioenfederatie, Ger Jaarsma, het publiek mee.

Kraamkamers voor betere tijden

Vervolgens vertelde macro-econoom Edin Mujagic over waarom de (pensioen)toekomst niet zorgwekkend is, maar juist zonnig! Uit het verleden is gebleken dat turbulente periodes altijd kraamkamers zijn geweest voor betere tijden. Dan ontstaan meestal de mooiste dingen voor de toekomst. Hier is een vonk voor nodig. De Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) is een vonk voor veel nieuwe ontwikkelingen. Financieel voordeel is hierbij een belangrijke katalysator. Edin sloot af met een macro economisch vooruitzicht dat inflatie en rente voorlopig tussen 2-5% blijft.  

Karen Maas (professor Accounting and Sustainability) en Piet Klop (Hoofd Verantwoord Beleggen PGGM) gaven een toelichting op ‘Impactbeleggen & accountability’.   

Jaarcongres Pensioenfederatie 2023 | AZL

Mooi voorbeeld van samenwerking binnen de sector

Na dit plenaire gedeelte was het tijd voor de kennissessies waar Robin Schreurs, Senior Adviseur Productontwikkeling bij AZL, de sessie over gegevensuitwisseling tussen pensioenuitvoeringsorganisaties en vermogensbeheerders voor zijn rekening nam. In twee rondes presenteerde hij de deelnemers over de standaard die vanuit de werkgroep Innovatie Digitale Pensioenuitvoering van de Pensioenfederatie is ontwikkeld. 

Robin Schreurs: “Mooi om te zien dat er zoveel belangstelling is voor de standaard. Beide sessies waren drukbezocht en interactief. Trots dat we dit als sector met elkaar hebben mogen neerzetten.” Wilt u meer informatie over dit initiatief en/of het rapport bekijken? Klik dan hier.  

Naast deze kennissessie, gaven ook de andere kennispartners van dit congres een sessie over verschillende thema’s rondom Wtp. Na twee rondes werd het congres vervolgd door opnieuw een plenair gedeelte.

Is dit de juiste weerspiegeling van de samenleving?

Hierin hield Joris Luyendijk met ‘De zeven vinkjes, hoe mannen zoals ik de baas zijn’ met zelfspot een spiegel voor over hoe de top vaak uit dezelfde soort mensen bestaat die allemaal zeven vinkjes hebben. Maar wat bereiken we hier nu mee en is dit de juiste weerspiegeling van de samenleving? Met een aantal confronterende voorbeelden toonde hij het belang van diversiteit aan.

Jaarcongres Pensioenfederatie 2023 | AZL

Vervolgens lichtten Darinka Krul en Roel van Hulten (deelnemers PensioenLab Academie 2022/2023) de toegevoegde waarde toe van jongeren in pensioenbesturen. Pensioen leeft niet onder jongeren. Door jongeren te laten deelnemen in pensioenbesturen, kunnen zij als ambassadeur het pensioenbewustzijn van jongeren stimuleren. Zij spreken dezelfde taal. De oproep aan fondsen was om meer jongeren de kans te bieden om in het bestuur deel te nemen. De zaal kreeg de vraag voorgelegd: “Hoeveel pensioenfondsbesturen hebben iemand onder de 40 en vrouw?” Het antwoord is 58%.

In voor verandering

Tot slot maakte Arno Folkerts, ook spreker tijdens de AZL-relatiedag, verandering, samenwerking en leiderschap eenvoudig en concreet. Dit deed hij met zijn kennis over verandermanagement en gevoel voor humor. Met sprekende voorbeelden en muzikale intermezzo’s sloot hij het jaarcongres af.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.