1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Sterke basis en strategisch partnerschap

Sterke basis en strategisch partnerschap

invaren-pensioenregeling

Binnen de pensioenbranche staat de wereld van communicatie-advies ook voor een transitie. Waar voorheen maatwerk en flexibiliteit de boventoon voerden, schuift de dienstverlening richting een sterke basis met aanvullende opties. Dit biedt nieuwe kansen om communicatie te optimaliseren, efficiënter in te richten en relevanter te maken voor deelnemers en werkgevers. Maar wat betekent dit in de praktijk, en hoe blijft Fondscommunicatie een onderscheidende speler? In gesprek met Marja Maassen (manager Fondscommunicatie) verkennen we de visie en ambities voor de toekomst.

Publicatiedatum 19 december 2024
Categorie Innovatie, Pensioenstelsel, Algemeen

Uniformiteit met ruimte voor aanpassing

“Wat we doen is eigenlijk een drietrapsraket”, legt Marja uit. “Wij zijn ervan overtuigd dat communicatie cruciaal is. Ook onze fondsen beseffen dat steeds meer. En natuurlijk is er dan ook nog wet- en regelgeving op dat gebied waar we ons aan moeten houden. AZL heeft ervoor gekozen om communicatie als vast onderdeel op te nemen in de contracten met pensioenfondsen. Dat is echt nieuw.” Dit betekent dat alle fondsen gebruikmaken van basisdienstverlening, met de mogelijkheid om aanvullende opties af te nemen.

Een voorbeeld hiervan is de overgang naar efficiënter georganiseerde processen, zoals het opstellen van digitale nieuwsbrieven. “We zien vaak dezelfde onderwerpen terugkomen in de nieuwsbrieven van verschillende fondsen”, merkt Marja op. “Waarom zou je die niet één keer opstellen en aanbieden als basis, natuurlijk met de fondsspecifieke kenmerken erin? Dit scheelt tijd, verhoogt de efficiëntie en maakt meer ruimte vrij voor strategisch maatwerk.”

Marja Maassen | AZL

Proactieve sparringpartner

De rol van communicatieadviseur verandert ook. Voorheen was het beheren van communicatie-uitingen een belangrijk onderdeel van de functie, maar nu verschuift de focus meer naar strategie en beleid. “De adviseur wordt nog veel meer een sparringpartner”, zegt Marja. “Met een sterke basis hebben we meer tijd en middelen om met fondsen mee te denken over hoe zij het beste kunnen aansluiten bij hun deelnemers.”

Deze verschuiving vereist een nieuwe mindset. “Vroeger was het vaak ‘u vraagt, wij draaien’. Nu zeggen we: dit zijn de pakketten. Hoewel we daar met aanvullende opties een fondsspecifiek karakter aan geven, richten we de processen strak in”, aldus Marja. “Dit vergt niet alleen aanpassingsvermogen van de adviseurs, maar ook van de fondsen, die moeten leren omgaan met een strakker kader.”

Relevantie

Een van de belangrijkste pijlers van de vernieuwde aanpak is het creëren van relevante communicatie die aansluit bij de life events van deelnemers. “Je bent pas relevant als je aansluit bij de leefwereld van de deelnemer”, benadrukt Marja. “Dit wordt bereikt door in te spelen op zogenaamde ‘life events’, zoals het starten van een nieuwe baan of het moment waarop pensioenkeuzes moeten worden gemaakt.”

“Onze visie is om vanuit de sterke basis te werken waar het kan, zodat we juist ruimte creëren voor het fondsspecifieke karakter waar het nodig is”, legt Marja uit. “Dit biedt niet alleen kansen voor bijvoorbeeld AB-testen en het veel meer meten van de effectiviteit van communicatie, maar ook voor het ontwikkelen van doelgerichte strategieën die specifieke doelgroepen beter bedienen.”

Innoveren en digitaliseren

Naast de inhoudelijke verschuivingen, speelt technologie een steeds grotere rol in fondscommunicatie. “Artificial Intelligence en andere trends in de communicatiewereld bieden enorme mogelijkheden”, geeft Marja aan. “Denk aan gepersonaliseerde communicatie en het beter benutten van data om voorspellingen te doen over deelnemersgedrag.”

Toch voorziet Marja hier een uitdaging. “De pensioenwereld is van nature voorzichtig, maar we moeten durven innoveren. Dat geldt zowel voor ons als voor de fondsen waarmee we werken. Dit vraagt om een balans tussen vooruitgang boeken en het behouden van vertrouwen bij stakeholders.”

Partnerschap

Een toekomstbeeld waarin fonds en fondscommunicatie volwaardige partners zijn, staat hoog op de agenda. Marja: “We willen naar een situatie waarin we samen met fondsen strategisch optrekken, trends bespreken en gezamenlijk nieuwe initiatieven ontplooien. Dit partnerschap geeft ons de mogelijkheid om de dienstverlening verder te professionaliseren en aan te passen aan de behoeften van fondsen én deelnemers.”

Hierbij blijft het belang van betrokkenheid van de fondsen zelf cruciaal. “De nuances van een fonds kennen wij als pensioenuitvoeringsorganisatie nooit zo goed als de bestuurders zelf. Daarom blijven we samenwerken, maar altijd met een duidelijke visie: communicatie moet bijdragen aan activatie en participatie van deelnemers.”

Efficiëntie én diepgang

Marja sluit af met een blik op de toekomst: “Over vier jaar hoop ik dat we een situatie hebben waarin alles strak is ingeregeld en we als volwaardige partners met de fondsen werken. Dat betekent niet alleen efficiëntie in processen, maar ook ruimte om nieuwe ideeën en trends direct te implementeren.”

Fondscommunicatie beweegt mee met de veranderende pensioenwereld, maar verliest nooit de kern uit het oog: het activeren en informeren van deelnemers op het juiste moment, met de juiste boodschap. Dankzij een mix van basisoplossingen en strategisch partnerschap blijft de organisatie haar positie als thought leader in pensioencommunicatie verstevigen. Zoals Marja treffend zegt: “We hebben nu de kans om de standaard te bepalen en daarmee een blijvende impact te maken.”

Het laatste pensioennieuws in jouw inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.