1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Scherp van geest blijven door gastles te geven

Scherp van geest blijven door gastles te geven

Nieuws | AZL

Derdejaars leerlingen van Zuyd Hogeschool in Sittard kregen recentelijk een gastles of misschien wel een masterclass HR van onze collega’s Manon Wolfs-Stevens en Manon Wessels-Dobbelstein. In een échte collegezaal. Maar hoe maak je complexe pensioenmaterie geschikt én interessant voor studenten? 

Publicatiedatum 7 april 2022
Categorie MVO

Twintig enthousiaste hbo'ers van de opleiding People and Business Management hebben een stevig college achter de rug over pensioenopbouw. Ze leerden ook over hoe de administratie werkt voor een organisatie met de grootte van die van AZL. En dan bedoelen we natuurlijk de HR-administratie. Beide Manons hebben hier flinke ervaring mee. Zij zagen zo’n groep tieners en twintigers als de perfecte doelgroep om het eens over HR, pensioenregistratie en pensioenopbouw te hebben.

"Een oud-collega van ons werkt inmiddels op hogeschool Zuyd Hogeschool dus daar lag al een lijntje. Ook geven we vaak werkinstructies aan nieuwe collega’s. De zogenaamde onboarding. Dat vinden we erg leuk om te doen. Dus toen we gevraagd werden om dit gastcollege te geven, dachten we: dat kunnen wij!", zegt Manon Wolfs-Stevens.

De stof is niet helemaal onbekend

De studenten krijgen vaker les in het onderwerp Human Resources, het is immers hun studierichting. De meesten zijn nét terug van stage bij allerlei verschillende bedrijven. Ze hadden daar ook te maken met pensioenregelingen en bijbehorende administratie. Manon: "Het is dus niet zo dat deze materie uit de lucht komt vallen, de studenten hebben ook al opdrachten en toetsen gekregen over pensioenfondsen bijvoorbeeld."

Ze krijgen het onderwerp dus mee in hun studie en deels in hun eigen situatie. "De meesten hebben een bijbaantje en bouwen dus al - mondjesmaat - pensioen op. Eigenlijk is specifiek hún pensioen op dit moment niet zo interessant. Dat wordt meer in het nieuwe pensioenstelsel én als ze echt aan het werk zijn", aldus Manon.

Een heleboel vragen

Hoewel het onderwerp wat verder van ze af staat, was er tijdens de gastles meer dan voldoende interesse. De gastdocenten konden echt de diepte in. Manon: "We kregen vragen als; wat gebeurt er als ik kom te overlijden, hoe zit het met onbetaald verlof, wat verandert er als ik ga trouwen? Wij hebben daarnaast ook gedeeld wat er in ons vak allemaal speelt. Hoe je met vragen van collega’s om moet gaan bijvoorbeeld. En hoe je de HR administratie bijhoud en wat er allemaal bij komt kijken."

Het geven van een gastles in een collegezaal is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet, maar de dames zouden het zo weer doen. "Ik kan iedereen aanraden om het eens te doen, zo blijf je scherp van geest met jonge mensen om je heen. Aan de andere kant wordt ons werk ook zo complex gemaakt. Denk eens; hoe leg ik uit aan een student wat ik doe en wat AZL doet? Als je dat helder kunt verwoorden, begrijp je ook beter waar je mee bezig bent!"

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.