1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Samen genieten door te krijgen en te geven

Samen genieten door te krijgen en te geven

Media | AZL

Een klein pakket met een groot gebaar. Dat is dit jaar de gedachte achter het eindejaarsgeschenk dat we namens AZL aan onze klanten, relaties en collega’s geven. Het geschenk bevat eigen gebrouwen AZL bier, een lekkere worst en een mesje. En dat keer twee. Het thema is namelijk ‘Weer Samen’, want iedereen ontvangt een dubbel pakket; eentje om te houden én een pakket om weg te geven. Zo zorgen we samen dat nog meer mensen kunnen genieten van al dat lekkers.

Publicatiedatum 16 december 2021
Categorie Algemeen

Het afgelopen jaar werkten we weer veel vanuit huis en was er minder persoonlijk contact dan we wellicht hoopten. Het maakte het allemaal wat lastiger om goed te verbinden met elkaar: met collega’s onderling en met onze klanten of andere relaties. We kiezen daarom dit jaar voor een nieuw initiatief om dat contact op een verantwoorde manier te bevorderen.

Geven voelt goed

Deze bijzondere tijden vragen om bijzondere initiatieven. Het AZL bierpakket bestaat daarom dit jaar uit twee delen: een om te krijgen én een om te geven. Het draait immers om samen genieten. We brengen losse delen samen in dit pakket en zorgen dat anderen om ons heen het ook goed hebben. De ontvanger van het pakket mag één deel houden om zelf van te genieten, de andere helft van het pakket kan hij of zij schenken aan iemand die het verdient. Het is namelijk heel fijn om te krijgen, maar geven voelt ook goed, ongeacht de reden.

Aandacht voor detail

Het unieke dubbelpakket is van voor tot achter een AZL-product met aandacht voor detail en vakmanschap. De doos is op maat gemaakt en bedrukt, de etiketten ontwierpen we zelf en alle teksten zijn door ons geschreven. Dit unieke dubbelpakket bevat twee van onze mooiste bieren: Frisse Blik (IPA) en Samen Sterk (Quadrupel). Daarbij zit een biologische worst van Krull-vlees, lokaal en biologisch vlees waarin ons AZL Dubbel bier is verwerkt. En een mesje om de worst te kunnen snijden.

Nieuws | AZL

Vakmanschap

En met vakmanschap bedoelen we ook echt vakmanschap. Het bier is van AZL, gebrouwen naar recept van  Jos Gubbels. In zijn professionele leven is hij Hoofd Finance bij AZL, maar in zijn vrije tijd is heeft hij samen met kompaan Roy een brouwerij en zorgt voor de recepten voor het bier voor AZL. Het begon als een hobby toen hij samen met wat vrienden wat nieuws op tafel wilde zetten tijdens voetbalkijk-avondjes. En wat werkt dan beter dan een eigen biertje serveren aan je gasten? Een eigen speciaalbiertje natuurlijk.

Pannetje op het vuur

“Het hobbyen begon met een pannetje op het vuur in 2014 en nu maken we batches van 1000 tot 2000 liter in een professionele brouwerij”, vertelt Jos. De hobby begon toen het bier ook werd geserveerd werd bij kraamvisite om wat anders te bieden dan de beschuit met muisjes. De vier dochters Marit, Paulien, Renske en Anne kregen bijvoorbeeld allemaal hun eigen biertje: blond, dubbel, tripel en quadrupel. “Toen kwam de vraag of we namens AZL daar ook wat mee konden. We vonden een brouwerij in België waar we zelf bier met een eigen recept konden maken. Onze recepten waren geschikt voor 20 liter bier, maar worden vertaald naar de 1.000 liter die we nu nodig hebben.”

Smaakpuzzel

De recepten komen dus uit de eigen koker van Jos, maar hoe word je brouwmeester van je eigen bieren? Jos: “Dat is vooral een kwestie van veel doen. Proberen, proeven en lezen. Een brouwcursus staat nog op het wensenlijstje. Als ik een glas bier proef, is de belangrijkste vraag natuurlijk of het een lekker bier is. Vervolgens probeer ik te achterhalen wat me wel aanspreekt en wat niet. Je kunt het vergelijken met een puzzel. Je proeft iets wat je aanspreekt en zoekt naar wat dat is. Vervolgens probeer je in testbrouwsels uit welke combinaties leiden tot een goed resultaat. Een agile manier van ontwikkelen zou je kunnen zeggen. ”

De juiste combinatie

We testen de recepten thuis in een ketel van 20 liter en passen het recept aan totdat we de juiste combinatie hebben gevonden. “Welke mouten en hop gebruiken we, hoe moet het maischschema er uit zien en welke gist gebruiken we? Voor de IPA van dit jaar hebben we zo’n 10 hopsoorten geprobeerd en gecombineerd om te komen tot deze IPA. Naast de standaard ingrediënten vind ik het ook leuk om te experimenteren. Wat is bijvoorbeeld het effect van amaretto of cognac op de smaak? Eigenlijk is het gewoon een kwestie van spelen en proeven. Er zijn duizend-en-één mogelijkheden en je zoekt net zolang iets goed bevalt.”

De AZL-smaaktest

Jos kan dan wel tevreden zijn met zijn resultaat, maar dat wil niet zeggen dat het ook meteen een AZL-biertje genoemd mag worden. Jos maakt van elk biertje een aantal varianten en laat deze brouwsels testen door een heus AZL-testpanel. Een aantal collega’s onderwerpt de brouwsels aan een smaaktest. Bij de IPA draait deze smaaktest om het finetunen van de bitterheid en de koudhoppen. De test bij de quadrupel gaat over de kleur (en daarmee geroosterde smaak) van de mouten, de bitterheid en de aroma hoppen. Deze AZL-smaaktest resulteert uiteindelijk in het definitieve recept, zodat de lekkerste biertjes uit de brouwketel van 1.000 liter rollen. 

Samen Sterk

Het spelen, proeven en verbeteren leidde dit jaar tot twee bijzondere bieren voor het bierpakket van AZL. “Frisse Blik, de IPA, is meer een zomerbiertje. De zon in een flesje”, legt Jos uit. “Die staat voor hernieuwde energie voor het nieuwe jaar. De Quadrupel met de naam Samen Sterk is wat steviger en ideaal voor de koude wintermaanden. Als je binnenkomt met een gloeiend hoofd van de kou, wat is er dan beter dan een grote kelk met bier om rustig, samen en gezellig van te genieten? Vandaar ook de naam. En door een deel weg te kunnen geven, kunnen we mensen toch een beetje samenbrengen, ook al is dat tegenwoordig niet echt mogelijk. Het is een klein, maar een uniek en vooral mooi gebaar.”

Geniet er van!

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.