1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Nederlanders twijfelen over opnemen geldbedrag bij ingaan pensioen

Nederlanders twijfelen over opnemen geldbedrag bij ingaan pensioen

Stockfoto's | AZL

Een wereldreis, nieuwe auto of extra aflossen van een hypotheek. Nederlanders die vanaf januari 2023 met pensioen gaan, kunnen maximaal 10 procent van hun totale ouderdomspensioen in één keer laten uitkeren. Ze bepalen zelf waar ze dat geld aan uitgeven. Het klinkt als een mooie kans, maar veel Nederlanders twijfelen over het opnemen. Dat blijkt uit de eerste editie van de Bedrag Ineens Barometer van Nationale Nederlanden, ons moederbedrijf. Bijna driekwart van de Nederlanders heeft er belangstelling voor, terwijl een op de vijf daadwerkelijk van plan is dit geld op te nemen. Van de werkende 60-plussers is dat slechts 13 procent.

Publicatiedatum 20 juli 2021
Categorie Algemeen

Meer zeggenschap over pensioenen

De nieuwe regeling is onderdeel van het pensioenakkoord en gaat in per 1 januari 2023. Deze regeling is in het leven geroepen zodat mensen meer zeggenschap krijgen over hun eigen pensioen en het besteden ervan. “Een flink geldbedrag uitgeven aan leuke dingen in het leven klinkt goed, maar dit moet wel een bewuste keuze zijn”, zegt Mylène Caris, Manager Marketing & Communicatie bij AZL. “Het betekent ook dat de totale pensioenpot lager wordt, waardoor de maandelijkse uitkering afneemt. Daarnaast telt de Belastingdienst deze uitkering als extra inkomen, waardoor mensen er mogelijk meer belasting over moet betalen.”

Waar willen mensen het geld voor gebruiken?

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die kiezen voor het bedrag ineens, dit vooral willen uitgeven aan reizen (43%). ‘Daarna komt extra aflossen op de hypotheek (39%) en eerder (deels) stoppen met werken (24%). Bij de 60-plussers staat ook schenken aan (klein)kinderen (22%) en aanpassen van de woning (16%) op de wensenlijst’, volgens het onderzoek van NN.

Laag pensioenbewustzijn

Er is nog veel onduidelijk bij Nederlanders over de mogelijkheden voor hun pensioen. De meeste werkende Nederlanders verdiepen zich er niet of nauwelijks in. De meerderheid van de werkende 60-plussers is van plan om pas vanaf vijf jaar voor het ingaan van hun pensioen te kijken naar de keuzemogelijkheden. Caris: “Het onderwerp pensioenbewustzijn verdient meer aandacht. Daar lag al een mooie taak voor AZL, maar met het aankomende veranderingen in het Nieuwe Pensioen Stelsel is het van cruciaal belang dat we deelnemers begeleiden in het maken van de juiste keuzes. We hebben het overzicht en de kennis, zodat we mensen hierbij kunnen helpen. Vooral bij een belangrijke keuze, zoals het bedrag ineens.”

Grip op de toekomst

Het onderzoek van NN toont wederom aan dat nog veel onbekend is over de keuzemogelijkheden. “Ook hier geldt: onbekend is onbemind”, zegt Caris. “We werken daarom hard aan diverse oplossingen die deelnemers helpen meer inzicht in en controle over hun pensioen te geven. Denk bijvoorbeeld aan Mijn Pensioenplan, waar deelnemers zelf hun keuzes kunnen doorvoeren en inzicht krijgen in het effect op hun maandelijkse pensioenuitkering. Een nieuwe auto kopen klinkt natuurlijk fantastisch, maar als dat betekent dat er daarna maandelijks te weinig over blijft om te tanken, is dat geen verstandige keuze. We helpen natuurlijk graag bij het maken van de juiste afweging, ook dat is de toekomst voor elkaar.’

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.