1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Dekkingsgraden stijgen in eerste negen maanden van 2021

Dekkingsgraden stijgen in eerste negen maanden van 2021

Nieuws | AZL

Voor ruim 30 klanten becijfert en monitort AZL de dekkingsgraad. Hierbij houden we rekening met het fondsspecifieke beleid. Het verloop van de dekkingsgraad wordt afgezet tegen de renteontwikkeling, macro-economische ontwikkelingen en de belangrijke politieke gebeurtenissen. Begin 2021 bundelden we deze kennis voor het eerst in een grafiek in het actuarieel rapport dat onze klanten ontvingen. Vanwege de vele positieve reacties bieden wij u nu een update aan over de eerste negen maanden van dit jaar. Een periode waarin de dekkingsgraden een positieve ontwikkeling vertoonden.

Publicatiedatum 29 oktober 2021
Categorie Algemeen

Gemiddelde dekkingsgraad stijgt naar 113,9%

De gemiddelde dekkingsgraad stijgt in de eerste negen maanden van dit jaar van 107,6% naar 113,9% op basis van ons klantenbestand. Met zo’n 1,5 miljoen deelnemers in onze administratie is dit een goede weerspiegeling van wat er speelt in de markt. De stijging van de dekkingsgraad wordt vooral veroorzaakt door de gestegen rente en de positieve aandelenrendementen. De rente is, na een kortstondige daling in juli en augustus, eind september tot het hoogste niveau van dit jaar gestegen. Dit komt mede door de sterk gestegen inflatie. In Nederland steeg de inflatie van 1,0% (december 2020) naar 2,7% (september 2021) en in de VS van 1,4% (december 2020) naar 5,4% (september 2021).

De daling van de rente in juli en augustus is het gevolg van de nieuwe ECB-strategie voor het monetair beleid. Hierin wordt onder andere het inflatiedoel van de centrale bank verhoogd. In september steeg de rente echter weer door veronderstellingen dat in 2025 het inflatiedoel van de ECB behaald wordt. De AEX vertoonde een gestaag stijgende trend, mede door de succesvolle vaccinatiecampagnes in de ontwikkelde landen en het bijbehorende stevige economische herstel.

Als de positieve ontwikkeling van de dekkingsgraad doorzet in de laatste maanden van 2021, is dat ook goed nieuws voor de beleidsdekkingsgraad en daarmee voor het beleid rondom (het voorkomen van) kortingen en het verlenen van toeslagen.

Komst nieuw pensioenstelsel

Deze positieve ontwikkeling is eveneens goed nieuws met oog op de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Fondsen kunnen het transitie-FTK gebruiken wanneer ze over willen gaan naar het nieuwe stelsel. Hierin dienen fondsen een overbruggingsplan in, waarin ze aangeven met welke richtdekkingsgraad ze willen overgaan richting het nieuwe stelsel. Zet de positieve ontwikkeling door, dan wordt de richtdekkingsgraad makkelijker gehaald en kunnen eventuele overschotten worden gebruikt voor compensatiedoeleinden of voor het vullen van een mogelijke solidariteitsreserve. Daarnaast wordt binnen het transitie-FTK de indexatiegrens verlaagd naar 105%. Dit maakt het eerder mogelijk om toeslagen te verlenen.

Grafiek: de eerste negen maanden van 2021

De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de gemiddelde dekkingsgraad afgezet tegen de belangrijkste sociaaleconomische gebeurtenissen.

 

 

Beweeg je muis over de grafiek om alles te lezen. Klik op het grijze icoontje rechtsboven om de grafiek op volledig scherm weer te geven.  

 

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.