1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Blog Wouter Revenberg | Hier wordt toekomst geschreven

Blog | Hier wordt toekomst geschreven

Wouter Revenberg | AZL

Duizenden mensen zijn bezig met de voorbereidingen van de Wet toekomst pensioenen (Wtp). De omvang van deze operatie is gigantisch. Waar pensioenuitvoering grotendeels een geautomatiseerd proces is, zijn alle pensioenuitvoeringsorganisaties (PUO’s) bezig met IT-vernieuwingsprogramma’s om hun systemen op tijd gereed te krijgen. Voor IT’ers is de pensioensector op dit moment ‘the place to be’. PUO’s leggen nu het fundament voor de toekomst, en omdat uitvoerders verschillende keuzes maken, wordt het interessant om te zien welke keuzes in de komende jaren het beste zullen uitpakken.

Publicatiedatum 29 oktober 2024
Categorie Innovatie, Pensioenstelsel, Algemeen, Blogs

Fundamentele wijzigingen in de IT-architectuur zoals nu plaatsvinden in de sector zijn erg complex om door te voeren. Vaak moeten systemen worden aangepast terwijl ze in gebruik blijven of moet een nieuw systeem ingepast worden binnen een bestaand landschap. Dit leidt vaak tot compromissen, waardoor de oplossing duurder wordt dan voorzien of waardoor het doel niet volledig bereikt wordt. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat backend-systemen tientallen jaren operationeel zijn voordat ze vervangen worden. Zonder externe triggers zoals er nu is bij WTP, is het lastig om dergelijk grote aanpassingen door te voeren. 

Domeingedreven aanpak

Bijna dertig jaar geleden werd de basis gelegd voor het Compas-systeem, waarin al die jaren volop is geïnvesteerd. Hoewel de technologische basis robuust is, zou het vandaag de dag niet meer onze eerste keuze zijn. Uiteindelijk zijn we gestart met de selectie van een nieuwe ‘pension core’. Onze vereiste was dat het een cloud-native applicatie zou zijn, zodat deze schaalbaar is voor grote volumes en we gebruik kunnen maken van de nieuwste security-standaarden. Dit leidde tot de selectie van Festina Finance, een zeer modern systeem gebaseerd op de nieuwste technologieën.

Met alleen een nieuwe pension core waren we er niet. In Salesforce vonden we een CRM- en workflowtoepassing, en we bouwden een nieuw portaal voor deelnemers en werkgevers. Dit zijn veel wijzigingen in één keer, maar hierdoor voorkomen we dat we de eerdergenoemde compromissen moeten sluiten die leiden tot een minder efficiënte oplossing. Binnen AZL hebben we gekozen voor een domeingedreven aanpak. Het IT-landschap is opgedeeld in verschillende domeinen, zoals pension core voor alle pensioenberekeningen, CRM voor de klantgegevens en finance voor het innen van premies en uitbetalen van pensioenen. Ieder domein is eigenaar van de domeinspecifieke gegevens. Voor pensioenberekeningen is een BSN of adres niet nodig, dus die gegevens zijn in Festina niet bekend.

Event driven-integraties 

We wilden daarnaast dat een domein zoveel mogelijk onafhankelijk van de andere domeinen de gegevens kan verwerken om de robuustheid van de totale oplossing te borgen. Als er bijvoorbeeld een uniform pensioenoverzicht verstuurd moet worden, zal het documentendomein het druk hebben om tienduizenden of honderdduizenden uniforme pensioenoverzichten te maken, maar we willen niet dat de pension core daar last van heeft, dit domein moet simultaan andere acties uitvoeren. Pensioenprocessen raken vaak meerdere domeinen; bijvoorbeeld een echtscheiding leidt tot CRM-aanpassingen, pensioenberekeningen en correspondentie. De afstemming tussen de domeinen is daarom heel belangrijk. Hier hebben we gekozen voor event driven-integraties. In plaats van dat het CRM-systeem een directe opdracht geeft aan de pension core, plaatst het CRM-systeem een bericht op een servicebus en het pension core-systeem leest deze servicebus uit om de berekeningen te maken wanneer het pension core-systeem dit uitkomt. Een piekbelasting of tijdelijke onbeschikbaarheid van één domein heeft op deze wijze geen invloed op de andere domeinen.  Het zorgt er ook voor dat ieder systeem op de gewenste manier aangestuurd kan worden vanuit de servicebus en maatwerk voorkomen wordt. Een derde voordeel is dat het in de toekomst makkelijker is om binnen één domein een aanpassing te doen, zonder dat de andere domeinen zich daarop moeten aanpassen. Want één ding is zeker: aanpassingen blijven ook in de toekomst noodzakelijk.

IT-architectuur aan de bestuurstafel 

Gesprekken over de keuzes die gemaakt zijn in de IT-architectuur van een PUO worden nog maar weinig gevoerd tussen PUO’s en fondsbesturen. De nadruk lijkt nog sterk te liggen op het beheersen van IT-risico’s. Dit is natuurlijk ook belangrijk; DNB heeft een prachtige set good practices voor informatiebeveiliging gemaakt.

Maar dit leidt ook tot een eenzijdige benadering van IT. IT-risico’s moeten worden beheerst, maar het IT-fundament vormt ook de basis voor de dienstverlening nu en de mate waarin een PUO kan inspelen op de eisen en wensen in de toekomst. Wat is de ‘technical debt’ bij de PUO? Dit zijn de onderdelen waar PUO’s in de nabije toekomst in moeten investeren om bij te blijven. Hoeveel investeringsbudget blijft er dan nog over en welke functionaliteiten kunnen daarvoor geleverd worden die het bestuur en de PUO graag willen aanbieden? Door te kijken naar het huidige IT-fundament en keuzes die daarin gemaakt zijn, krijgt een fondsbestuur het inzicht in de mogelijkheden voor de toekomst en kan er gericht gestuurd worden op die initiatieven die de meeste waarde bieden voor het bestuur en haar werkgevers en deelnemers.

Het laatste pensioennieuws in jouw inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.