1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Blog | het belang van persoonlijke relevantie

Blog | Het belang van persoonlijke relevantie

Dénis Vinke | AZL

Blog Dénis Vinke | Hoe persoonlijke relevantie bijdraagt aan bewuste keuzes

 

Een pensioenplan op maat, dat past bij de persoonlijke situatie van de deelnemer, is voor velen een wens. Maar tegelijkertijd kan het maken van pensioenkeuzes ingewikkeld zijn, zeker wanneer er meerdere keuzemogelijkheden zijn. Om de deelnemer te ontzorgen en te begeleiden bij het maken van bewuste keuzes, is persoonlijke relevantie van groot belang.

Publicatiedatum 24 april 2023
Categorie Blogs, Pensioenstelsel

Net als de Autoriteit Financiële Markt (AFM) vindt AZL het belangrijk om te onderzoeken wat de behoeften van eigen deelnemers van een fonds zijn op het gebied van keuzebegeleiding. Ik zeg dan ook: meten is weten. Het is voor pensioenfondsen essentieel om de stem van de deelnemer continu te blijven meten, evalueren en bij te stellen als het aankomt op de geïmplementeerde aanpak van keuzebegeleiding. Dit helpt niet alleen bij het voldoen aan de open norm. Hoe beter je als pensioenfonds de doelgroep begrijpt, hoe beter de dienstverlening kan worden afgestemd op de behoeften van de deelnemer.

Een eerste stap hierin is het verrichten van deelnemersonderzoeken. Hierdoor begrijp je de (specifieke) doelgroep(en) beter en kun je de content beter laten aansluiten. Let hierbij wel op dat je als pensioenfonds moet uitgaan van een multi-channel aanpak: de deelnemer zoekt hoe dan ook zijn favoriete kanaal op om in contact te komen met het pensioenfonds.

Digitale ontwikkelingen, zoals Artificial Intelligence en ChatGPT, zijn dan ook van groot belang om in de gaten te houden en te omarmen. Het kan eventueel de klanttevredenheid verhogen en dienstverlening verbeteren, doordat je door deze digitalisering meer tijd hebt voor het persoonlijke contact met de deelnemer.

Opereren als kameleon
Als pensioenfonds is het van groot belang om deelnemers te begeleiden bij het maken van pensioenkeuzes. Gelukkig zijn er pensioenfondsen die deelnemers hierin al begeleiden, bijvoorbeeld door het aanbieden van online tools, webinars of persoonlijke gesprekken. Het is echter belangrijk dat deze begeleiding goed is verankerd in de missie, visie en strategie van het fonds. De wetgever heeft daarom een open norm keuzebegeleiding opgenomen in de Wet toekomst pensioenen.

De open norm die is geïntroduceerd juichen wij bij AZL toe. Het geeft ons de mogelijkheid om specifieke diensten aan te bieden aan klanten, afhankelijk van hun individuele behoeften. We opereren daarin – gezien onze multi-client aanpak waarin we een breed spectrum aan deelnemers hebben, van een bankier tot een bibliothecaris – als een kameleon. Hoewel er geen 'one-size-fits-all' oplossing is om aan de nieuwe norm keuzebegeleiding te voldoen, gelden er wel minimale vereisten die in acht genomen dienen te worden.

Hoewel de open norm veel ruimte biedt aan fondsen om de keuzebegeleiding zelf in te vullen, verwachten wij dat de norm steeds concreter wordt aan de hand van best practices in de markt. Daarom raden wij pensioenfondsen aan om enige ambitie te tonen bij het bepalen van de keuzebegeleidingsstrategie voor de lange termijn. Bij AZL blijven we ons inzetten om deelnemers te voorzien van passende begeleiding bij het maken van pensioenkeuzes.

Pensioensector loopt achter
In vergelijking met sectoren waarin persoonlijke relevantie al veel verder ontwikkeld is, zoals retailbedrijven als Coolblue en Amazon of reguliere banken, staat de pensioensector nog ver achter. AZL staat bekend om haar vakmanschap en in control zijn, maar dit wordt als vanzelfsprekend ervaren en is niet meer onderscheidend. De toezichthouders dagen pensioenfondsen steeds meer uit op het gebied van zorgplicht naar deelnemers. Als AZL willen we naar de klanten luisteren en zoveel mogelijk ontzorgen en begeleiden bij het maken van bewuste keuzes voor de deelnemers.

Omarm deze uitdaging en maak er gebruik van. Je kunt tenslotte maar één keer een eerste indruk achterlaten.

Dénis Vinke                                                                                                                                                                  Directeur Digital, Marketing & Communicatie (a.i.)

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.