Datacontrole aan de voordeur betaalt zich nu uit

Hoever staan pensioenfondsen en -uitvoeringsorganisaties met de voorbereidingen voor de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel? Wat zijn de uitdagingen en risico’s? Net als vorig jaar onderzocht BDO de 'readiness' van pensioenfondsen. Het onderzoek wordt aangevuld met interviews met o.a. Monique Sueters, CEO van AZL.
Transitieproof?
Medio december lanceerde BDO het onderzoek Readiness Pensioenfondsen 2023 op de website. Samen met een aantal deskundigen uit de pensioenwereld gaf Sueters haar kijk op de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) en de stand van zaken bij AZL.
Uit het onderzoek blijkt dat naast evenwichtige besluitvorming, datakwaliteit en communicatie belangrijke aandachtspunten zijn in de voorbereidingen en transitie naar Wtp. Sueters bevestigt dit: "We stellen hoge eisen aan de data die door deelnemers, werkgevers en fondsen worden aangeleverd. Die controle aan de voordeur betaalt zich nu uit. Gelukkig maar, het is een voorwaarde om straks gecontroleerd en beheerst de invaarexercitie vorm te kunnen geven. Vandaar dat we er veel tijd en energie insteken."
Om optimale invulling en vorm te geven aan deelnemersbeleving- en communicatie bouwt AZL de portalen zelf. Sueters: “Om dat goed te kunnen doen, hebben we een deelnemerspanel in het leven geroepen met een dwarsdoorsnede van deelnemers van al onze klanten. Van jong tot oud, met diverse achtergronden en in verschillende stadia en levensfases. Dat panel gebruiken we actief om verschillende vraagstukken aan voor te leggen. Waarbij we de deelnemers dus heel bewust als referentiekader hanteren.”

De onderzoeksresultaten
De bevindingen van dit onderzoek geven inzicht in de voortgang binnen de sector en de uitdagingen waar iedereen mee te maken heeft. Een aantal belangrijke resultaten uit het onderzoek hebben we op een rijtje gezet:
- Een groot deel van de sociale partners heeft nog geen keuze gemaakt voor type contract;
- Bijna de helft van de pensioenfondsen verwacht in 2026 in te varen;
- De belangrijkste risico's in voorbereidingen en transitie naar Wtp zijn: pensioenuitvoeringsorganisatie (PUO) op tijd klaar?, capaciteit bij PUO, tijdigheid besluitvorming en tijdslijnen in algemene zin;
- De meest essentieel bevonden risico's in het waarborgen van datakwaliteit zijn; beschikbaarheid en kennis van historie, capaciteit PUO, onzuivere aanlevering door werkgevers en aantoonbaarheid;
- Het merendeel van de fondsen heeft nog geen duidelijk beeld over de informatiebehoefte van de deelnemers;
- De meest genoemde risico's bij deelnemerscommunicatie zijn: uitlegbaarheid en begrijpelijkheid, weerstand bij deelnemers, voldoen aan de vereisten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), deelnemers niet bereiken en desinteresse.
Meer lezen?
Benieuwd naar het hele interview met Monique Sueters (pagina 32-33) en de bevindingen uit het onderzoek? Lees het BDO-onderzoek hier.