1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. AZL zet flinke eerste stappen in migratie naar Wtp

AZL zet flinke eerste stappen in migratie naar Wtp

Op 1 januari 2025 gaan voor de eerste twee AZL-fondsen de vernieuwde pensioenregels gelden. Het pensioenvermogen dat al gespaard is, wordt dan omgezet naar een persoonlijk kapitaal. Ook moeten alle gegevens worden omgezet naar onze nieuwe IT-systemen. Hiervoor heeft AZL een migratiestrategie opgesteld en de eerste proefmigraties hebben ondertussen plaatsgevonden. Migratie product ownerEllen Veenstra vertelt in dit artikel over onze invaaraanpak.  

Publicatiedatum 23 april 2024
Categorie Pensioenstelsel

AZL heeft, dankzij het werk voor meer dan veertig pensioenfondsen, een rijke kennis en ervaring in het migreren van gegevens. Dit is een absoluut pluspunt voor het goed overzetten van de pensioengegevens naar de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Ellen Veenstra: “Samen met onze partner Data eXcellence bouwen we aan de juiste kwaliteitscontroles en het neerzetten van een, speciaal voor AZL, ingerichte migratietooling. Om gegevens van het bestaande IT-systeem naar het nieuwe systeem te krijgen, moeten deze twee systemen wel dezelfde taal spreken. Zie de migratietooling dus als vertaler van de data tussen beide systemen.”  

In maart heeft AZL 83 procent van de populatie (actieve, slapers en de volledig gepensioneerden) van één koplopersfonds als test naar de nieuwe IT-systemen overgezet. Hiervoor hebben we een eerste versie gebruikt van onze migratietooling. “De tooling werkt: technisch kan er van het oude systeem naar het nieuwe systeem gemigreerd worden. De komende maanden wordt de tooling verder gereed gemaakt en controleren we of de gemigreerde data ook inhoudelijk klopt”, licht Ellen toe. 

Onze invaaraanpak

Begin januari 2025 wordt het boekjaar 2024 administratief afgesloten. Dit is eerder dan de meeste fondsen van AZL gewend zijn, maar wel noodzakelijk om in januari te kunnen invaren en tijdig te zijn met de beleggingen van de kapitalen en het toebedelen van rendement. “We moeten zo snel mogelijk weten hoeveel kapitaal de deelnemers in hun pensioenpotje hebben, omdat hier tijdig mee belegd moet worden op basis van de juiste leeftijdscohorten en lifecycles. Zo kan het juiste rendement bepaald worden”, benadrukt Ellen.   

 

Op het moment dat het boekjaar wordt afgesloten start ook de freeze periode van ongeveer één maand, waarin alle lopende processen stopgezet worden. Dit betekent dat er tijdelijk geen mutaties doorgevoerd worden. Ellen: “Deze freeze periode is noodzakelijk om de invaarkapitalen te bepalen en te verwerken op basis van het gesloten boekjaar 2024. De freeze geldt niet voor wijzigingen vanuit de Basisregistratie Personen (BRP) zoals overlijdens; deze worden voor mutaties uit 2024 in de FTK-administratie bijgehouden en voor mutaties vanaf 1-1-2025 apart opgeslagen. Na de freeze periode worden de mutaties in de Wtp-administratie verwerkt. Tijdens de freeze periode vindt de configuratie, migratie en het invaren in de Wtp-administratie plaats. Gelijktijdig zorgen we ervoor dat de lopende uitkeringen gecontinueerd worden op basis van de FTK-regeling. Na de freeze periode wordt de pensioenadministratie volgens de vernieuwde Wtp-regeling opgestart.” 

Meer nieuws over het vernieuwde pensioenstelsel? Bekijk dan het nieuwe stappenplan op onze Wtp-pagina

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.