AZL ontwikkelt blauwdruk voor vermogensbeheerketen

De komst van het vernieuwde pensioenstelsel vraagt ook om nieuwe afspraken tussen het pensioenfonds, de uitvoeringsorganisatie en geselecteerde vermogensbeheerketenpartners. AZL heeft een blauwdruk ontwikkeld waar alle samenwerkingsafspraken in samenkomen. Julien Erens (Senior Adviseur Productontwikkeling bij AZL) vertelt er in dit artikel meer over.
Julien: “De informatiebehoefte van deelnemers verandert en de frequentie van gegevensuitwisseling tussen pensioenuitvoerder en vermogensbeheerketenpartners gaat een strak geregisseerde maandelijkse cyclus worden bij solidaire premieregelingen (SPR). Bij flexibele premieregelingen (FPR) kan dit ook een weekcyclus zijn.” Belangrijke partijen in de uitwisseling in een SPR-regeling zijn naast het fonds en de uitvoeringsorganisatie, de fiduciair manager, de beleggingsadministrateur, custodian en soms nog specifieke vermogensbeheerders. Bij FPR zijn dit met name het fonds, de uitvoerder en de vermogensbeheerders (via bijvoorbeeld transfer agents).
Governance
Voor de technische kant van de operationele gegevensuitwisseling is eerder de SIVI-standaard opgesteld. Deze standaard wordt breed gedragen en ondersteund door de stichting SIVI, de pensioenfederatie en de betrokken partijen in de sector. Julien: “Vanuit AZL zijn we nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze SIVI-standaard. Met de nieuwe blauwdruk gaat AZL een stap verder. Dit document beschrijft juist de governance van de samenwerking. Het is een duidelijke aanvulling over de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende ketenpartners. Welke afspraken zijn er gemaakt over de maandelijkse cyclus en bijbehorende tijdlijnen? Waar zitten de koppelpunten en hoe werken we met elkaar samen? In de blauwdruk wordt ook opgenomen hoe we handelen bij procesverstorende events”, licht de Adviseur Productontwikkeling toe.
Fonds in regie
AZL ziet in de sector een brede acceptatie van de blauwdruk die als format dient voor het Target Operating Model Vermogensbeheer (TOM). In gesprekken met diverse fondsen en vermogensbeheerketenpartners is de blauwdruk continu aangescherpt en verbeterd. Natuurlijk is het pensioenfonds verantwoordelijk voor de invulling van deze blauwdruk en dus hun Target Operating Model. “Het fonds is in de regie en selecteert de partners waarmee wordt samengewerkt. AZL is hierin een ‘onderaannemer’. Als het fonds dat wenst, voert AZL wel de penvoering op het document”, benadrukt Julien.