1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. AZL Bijen - Stephan Gross

Liefde voor de mens en natuur

AZL Bijen - Stephan Gross | AZL

Maatschappelijke betrokkenheid is een belangrijke pijler voor AZL. Zo richt AZL zich ook op de nabije omgeving door de band met mens en natuur de verstevigen. Om de biodiversiteit in stand te houden, houden we sinds 2019 bijen op ons bedrijventerrein. De bijen dragen bij aan een gezonde omgeving door bestuiving van bloemen in de omgeving. En ze maken uiteraard ook honing die door de imker de Blije Bij wordt verkocht. De imker Stephan Gross is erg blij met de voor hem beschikbaar gestelde ruimte, omdat veel bedrijven het spannend vinden om bijen op hun terrein te hebben. “Het zegt veel over de maatschappelijke betrokkenheid van AZL.”

Publicatiedatum 7 juli 2023
Categorie MVO

Een gesprek met Stephan Gross levert interessante inzichten op. De imker van de Imkerij de Blije Bij uit Brunssum is een gedreven imker die deze hobby puur uit liefde voor het vak doet. Zelf noemt hij het een verslaving, in de positieve zin van het woord. “Als je er eenmaal aan begint, raak je verliefd en wil je niet meer stoppen.” Het enthousiasme spat er dan ook echt van af bij Stephan, naarmate hij dichter bij zijn bijenkassen komt. Niet alleen in zijn bewoordingen en liefde voor de natuur, maar ook hoe hij zich ontfermt over de AZL-bijen. Alsof het zijn kindjes zijn. “Als je goed zorgt voor de omgeving, zorgt de omgeving ook goed voor jou.”

Goed drachtgebied
Voor Stephan Gross zijn de bijenkassen in de tuin van AZL perfect. Tijdens zijn vooronderzoek over het gebied, zag hij op de luchtfoto’s van Google Maps dat hier een hele groene omgeving is. Oftewel: voor bijen een uitgelezen plek om veel honing en stuifmeel binnen te halen. “De bijen doen het heel goed. Binnen 500 meter halen ze alles op wat ze nodig hebben. En dat zie je automatisch terug in de hoeveelheid honing die er is. Hier is een sterk drachtgebied, zo noemen we dat dan. Zo heb ik op diverse plekken bijenkassen staan, maar dit is één van de weinigen waar ik dit soort hoeveelheden honing meemaak.”

Maatschappelijke betrokkenheid
De imker is ook zeer verheugd dat AZL alles geruisloos faciliteert. Er is samen gekozen voor een plek en vervolgens carte blanche gegeven richting de imker. De plek is goed beveiligd en er wordt goed mee omgegaan door iedereen. Het feit dat AZL iets dergelijks heeft in de tuin, is geen vanzelfsprekendheid, benadrukt Stephan. “Enerzijds heb ik gemerkt dat veel bedrijven het toch heel spannend vinden om bijen op hun terrein te hebben. Onterecht in mijn ogen. Anderzijds is er een tendens dat als iemand een boom in de tuin heeft staan, die boom tegen de vlakte gaat. AZL is oprecht maatschappelijk betrokken denkt bewust aan de connectie met de mens en natuur. Ze beseft zich goed dat bijen daarin een belangrijke rol spelen. Dus daar ben ik heel blij mee. Ik hoop hier dan ook nog de nodige jaren te mogen blijven staan met mijn bijenkassen.”

AZL Bijen - Stephan Gross | AZL

Bijenweetjes

  • Een honingbij kan bijna haar eigen gewicht (100 mg) aan nectar of stuifmeel dragen.
  • Een honingbij vliegt wel 35 maal per dag uit om nectar en/of stuifmeel te halen en dat doet ze met een snelheid van zo’n 25 km/u.
  • Een bijenvolk verbruikt 40 tot 50 kilo stuifmeel (pollen) per jaar.
  • Een bijenvolk bestaat uit 50.000 tot 65.000 bijen.
  • Een bij leeft zes weken, behalve de winterbij; zij leeft vijf maanden.
  • Een bij moet ongeveer drie kilo nectar halen voor het maken van één kilo honing.
  • Een bij slaat 200 keer per seconde met zijn vleugels.
  • Een koningin kan vijf jaar oud worden.
  • Een bij vliegt één keer de wereld rond voor één kilo honing.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.