Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

DNB: voor uitkerings-overeenkomst met zachte rechten geldt een lagere buffereis, geen lagere rekenrente. 

DNB president Knot schrijft in zijn  brief van 19 september 2018 aan minister Koolmees dat de pensioenovereenkomst inzake een pensioenuitkering (uitkeringsovereenkomst)  automatisch tot gevolg heeft dat de waardering van dat toegezegde pensioen tegen de rente van een lening met de hoogste zekerheid moet gebeuren. Dat geldt ook voor een pensioenovereenkomst inzake een zachte pensioenuitkering.
Slechts als een zuivere premie-overeenkomst wordt gesloten hoeft dat niet.
Bij een pensioenovereenkomst inzake een zachte pensioenuitkering  mogen volgens de heer Knot wel lagere buffers aangehouden worden. Minister Koolmees sluit zich aan bij de visie van DNB.

Je vraagt je af of dit niet tot een semantische discussie gaat leiden en dat de formulering van de inhoud van de pensioenovereenkomst bepalend gaat worden. Immers, sociale partners karakteriseren het door hun voorgestelde reële pensioencontract als een premie-overeenkomst. 
Wat vindt DNB hiervan?