Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Nieuw pensioenstelsel

Aanpak voor een soepel transitietraject

De hervorming van het Nederlands pensioenstelsel: al jarenlang wordt er door sociale partners, de SER en door politiek Den Haag over gepraat. Eind 2018 kwam het bijna tot een akkoord tussen de onderhandelende partijen. Maar helaas klapten de onderhandelingen en lijkt het alsof we weer terug bij af zijn.

We kunnen constateren dat het verandervermogen van de onderhandelende partijen op het pensioenspeelveld niet heel groot is.

Voor pensioenfondsen zou dit geen reden mogen zijn om opgelucht (of gefrustreerd!) adem te halen en achterover te gaan leunen.

Pensioenfondsen en pensioenfondsbestuurders worden met nog meer onzekerheid geconfronteerd. In ieder geval zou elk fonds ook deze ontwikkeling moeten doordenken, weten wat dit voor het fonds, de deelnemers en de stakeholders betekent en zich hier op voorbereiden.  

Laten we er als pensioenfondsen en pensioenuitvoeringsorganisatie voor zorgen dat ons verandervermogen wél groot genoeg is om de pensioen maatregelen die er ongetwijfeld aan komen, gestructureerd en tijdig door te voeren. Wij kunnen u als AZL klant daarbij een flink stuk op weg helpen.