Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Actueel

AZL stelt archief beschikbaar voor Mijnwerkersdag 16 oktober

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en het Regionaal Historisch Centrum Limburg organiseren op 16 oktober een Mijnwerkersdag met filmvoorstellingen en (korte) lezingen.  Oud-mijnwerkers hebben die dag de gelegenheid hun eigen personeelskaarten in te zien. Pensioenuitvoerder AZL, de voormalig uitvoerder van de pensioenen van de mijnfondsen AMF en BFM, levert een bijdrage aan dit evenement door het beschikbaar stellen van zijn archief. 

Ontsluiting mijnarchieven
Het archief bestaat uit 60 meter aan kaarten met alle personeelsgegevens van de Oranje-Nassaumijnen, de Domaniale Mijnmaatschappij, Laura en Vereeniging en de Willem-Sophia. Al deze informatie sluit mooi aan op de archieven van de Oranje-Nassaumijnen en de Domaniale Mijnmaatschappij die het RHCL al jaren in huis heeft.

Particuliere mijnen 
Enkel de personeelskaarten van mijnwerkers uit de particuliere mijnen kunnen op de Mijnwerkersdag worden ingezien. De gegevens van mijnwerkers die in één van de staatsmijnen (Wilhelmina, Hendrik, Emma, Maurits) gewerkt hebben, zijn op deze dag helaas niet raadpleegbaar.
 
Locatie en tijdstip
De dag vindt plaats op 16 oktober van 10.00 tot 16.00 in de studiezaal van het HCL, ook wel bekend als de Oude Minderbroederskerk aan de Sint Pieterstraat in Maastricht. 

Legitimatie
Aangezien het om persoonsgegevens gaat, mogen de personeelskaarten enkel worden ingezien door de betrokken mijnwerkers zelf, of hun nabestaanden. Het is daarom belangrijk dat er ofwel een geldig legitimatiebewijs overlegd kan worden, ofwel dat de nabestaanden kunnen aantonen dat de mijnwerker in kwestie is overleden en dat zij in direct familieverband staan. Vaak volstaat een bidprentje, maar u mag ook uw trouwboekje meenemen, omdat vader en moeder daarop ook vermeld staan.

Vragen?
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met het SHCL door te mailen naar info-shcl@maastrichtuniversity.nl, of te bellen naar 043-3284191.