Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Actueel

Financiële positie veel fondsen lager dan vereist

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van 61% van de pensioenfondsen lag eind 2016 op 97,5%, circa 7 procentpunt onder het wettelijk minimum. In het laatste kwartaal van 2016 daalde de graadmeter met 0,6%. Dit meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank.

De pensioenverplichtingen namen in het vierde kwartaal met 84,6 miljard euro af tot 1.246 miljard euro. Een belangrijke oorzaak was de stijging van de rente waarmee de pensioenverplichtingen worden berekend. Maar het totale pensioenvermogen daalde ook: met 16,1 miljard euro tot 1.272 miljard euro. De rentestijging veroorzaakte een daling van staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Aandelen daarentegen vertoonden een duidelijke stijging. Zo steeg de AEX-index 6,8 procentpunt en de Dow Jones-index 7,9 procentpunt.

Pensioenfondsen moeten voldoen aan een wettelijk vastgestelde minimaal vereiste dekkingsgraad. Voor de meeste pensioenfondsen ligt deze op of iets boven de 104,2%. Pensioenfondsen moeten ook voldoen aan een wettelijk vastgestelde vereiste dekkingsgraad. De hoogte van deze dekkingsgraad is afhankelijk van de risico’s die een pensioenfonds loopt met zijn beleggingen. Pensioenfondsen met een beleidsdekkingsgraad onder het vereiste niveau moeten een herstelplan opstellen.