Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Actueel

DNB voorziet lager pensioen bij uitblijven overrendement

Als de ingeplande overrendementen uitblijven, moeten bij de huidige wetgeving in 2020 en 2021 56 van de 181 pensioenfondsen de pensioenen verlagen. Dat gaat miljoenen deelnemers raken, zo waarschuwt De Nederlandsche Bank. Volgens DNB bevinden de Nederlandse pensioenfondsen zich nog steeds in een kwetsbare positie. Dat meldde directeur Frank Elderson van De Nederlandsche Bank tijdens een persbijeenkomst waar de jongste evaluatie van herstelplannen aan de orde kwam. Volgens DNB rekent de pensioensector voor verder herstel nog steeds vooral op hoge rendementen. In 2015 en 2016 zijn de benodigde overrendementen niet gehaald, constateert DNB. Voor 2017 verwachten twee van de 181 pensioenfondsen met een herstelplan dat ze de pensioenen moeten verlagen.

Uit de herstelplannen blijkt dat de meeste pensioenfondsen op de overrendementen rekenen om het grootste deel zorgen voor het benodigde herstel van de dekkingsgraden te leveren. Overrendementen zijn hoger dan het rendement dat noodzakelijk is om voldoende middelen te hebben voor de verplichtingen.