Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Actueel

AFM: Balans tussen vrijheid en beschermen in nieuw stelsel

Het nieuwe pensioenstelsel waar aan wordt gewerkt, moet een goede balans bieden tussen keuzevrijheid en bescherming van de deelnemer. Dat schrijft de AFM in haar jaarverslag over 2016. In een eerder gepubliceerd positon paper pleitte de AFM al voor een persoonlijk pensioenpotje voor iedere deelnemer.

Het AFM-jaarverslag meldt dat het toezicht op de pensioensector aanstuurt op ‘realistische en begrijpelijke pensioencommunicatie zodat een pensioentekort in een vroeg stadium kan worden gesignaleerd.’ De AFM focust daarbij op groepen die kwetsbaar zijn, zoals zzp’ers en gescheiden mensen.

De onderzoeken van de AFM hebben ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de pensioeninformatie over de afkoop van kleine pensioenen en de kans op indexeren en verlagen is gestegen. Ook wijst de AFM op de Leidraad Wet verbeterde premieregeling die pensioenuitvoerders moet helpen om te voldoen aan de nieuwe eisen die deze wet introduceert op het gebied van informatieverstrekking en zorgplicht.

AFM jaarverslag 2016