1. Home
  2. Over AZL
  3. Ambassadeurs
  4. Sander Smeets

’Extreme-waardentheorie en het ultieme 100 meter record.’

De impact voorspellen van extreme gebeurtenissen is de specialiteit van AZL-actuaris Sander Smeets.Hij berekende met de ‘extreme-waardentheorie’ hoe snel een mens in theorie 100 meter kan afleggen. Sander haalde er de internationale pers mee. Bij AZL houdt hij zich bezig met ALM-studies en continuïteitsanalyses.

Ambassadeurs | AZL

De impact voorspellen van extreme gebeurtenissen. Dat is de specialiteit van AZL-actuaris Sander Smeets. De jonge econometrist berekende aan de hand van de ‘extreme-waardentheorie’ hoe snel een mens in theorie 100 meter kan afleggen. Hij haalde er de internationale pers mee. Bij AZL houdt hij zich bezig met ALM-studies en continuïteitsanalyses.

‘Het ultieme wereldrecord 100 meter sprint is nu 9,36 seconden. Dat heb ik samen met mijn professor uitgerekend voor de Olympische Spelen van 2012. De uitkomst werd opgepikt door veel media. Ik ben geïnterviewd door Dione de Graaff voor Radio 1 en las mijn naam in internationale kranten, tot in China toe. Het was een herhaling van het onderzoek waar ik in 2009 op afstudeerde. Toen kwam ik uit op 9,51 seconden. Maar dat was vóór de snelle tijden van topsprinter Usain Bolt.

Om het ultieme record te berekenen, neem je de groep snelste atleten en hun beste tijden. Een x aantal rent de afstand in 10 seconden, iets minder doet het in 9,9 seconden en weer minder in 9,8 seconden. Trek die lijn door volgens de extreme waardentheorie en je komt op één persoon die de afstand op zijn snelst aflegt. Dat is het wereldrecord dat op dat moment in theorie mogelijk is.

Het is een praktisch voorbeeld van hoe je creatief kunt zijn met theorieën in mijn vakgebied om verrassende uitkomsten te voorspellen. In de pensioensector wordt nog weinig gebruik gemaakt van deze theorie. Gelukkig zijn er daarvoor te weinig extreme gebeurtenissen. Alhoewel. De economie reageert wel steeds extremer. Denk aan de historisch lage rente. Die schommelingen zijn belangrijk voor de continuïteitsanalyses en ALM-studies die ik maak.

Pensioenen zijn voor de lange termijn. Je zou kunnen zeggen dat een actuaris zich meer bezighoudt met de lange afstand dan de sprint. Een andere tak van sport, maar in mijn vakgebied ook mateloos interessant.’