1. Home
  2. Over AZL
  3. Ambassadeurs
  4. Jos Veldman

'We voelen ons lekker in een pilot'

AZL houdt van nieuwe ontwikkelingen. ‘Omdat het moet’, zegt Jos Veldman, ‘en omdat we het leuk vinden. Koploper zijn past bij ons. Met eigen systeemontwikkelaars kunnen we snel en makkelijk opereren. Bovendien weten we echt álles van pensioenadministratie.'

AZL neemt vaak de rol van koploper. Dat is niet iets van de laatste tijd. Wij zijn een organisatie die houdt van nieuwe ontwikkelingen. 'Omdat het moet', zegt Jos Veldman, hoofd systeemontwikkeling, 'maar ook omdat we het leuk vinden.'

'We voelen ons lekker in een pilot. De rol van koploper ligt ons, denk ik, omdat we alles in eigen hand hebben. Ons administratiesysteem Compas is in eigen huis ontwikkeld. We hebben onze eigen systeemontwikkelaars voor onderhoud en we zijn onafhankelijk van externe leveranciers voor nieuwe functionaliteiten. Wij kunnen ons snel en makkelijk aanpassen. Bovendien weten we echt álles van pensioenadministratie.'

Wij zijn nu koploper bij de ontwikkeling van de nieuwe Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Die GBA heet straks Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is een centrale database van persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland. Alle Nederlandse gemeenten verwerken hierin hun wijzigingen.

Deze gegevens zijn van levensbelang voor een pensioenadministratie. Denk aan noodzakelijke mutaties als adreswijzigingen, meldingen van overlijden en gezinssamenstelling. Deze worden nu elke dag opgehaald en verwerkt. Bij de BRP kunnen straks gegevens 24 uur per dag aangeleverd en verwerkt worden in onze administratie.

AZL houdt van een no-nonsense-aanpak. We waren ook koploper bij de eerste opzet van de huidige GBA in de jaren tachtig. En bij de start van het Pensioenregister (www.mijnpensioenoverzicht.nl) waren we er ook vanaf het allereerste begin bij.

Koploper zijn kost tijd en geld. Soms is het een hele investering. Maar je moet dat niet groter maken dan het is. Wij zien het als een investering in de toekomst. Als we ons systeem moeten vernieuwen, dan maar meteen én op een manier die voor ons handig en efficiënt is. Zo houden we de kwaliteit van de administratie op hoog niveau. Dat mogen klanten van ons ook verwachten.

En last, but not least. Het is nodig, dus we doen het. Omdat het moet. Maar we doen het ook, omdat het afwisselend, vernieuwend is. Omdat we het leuk vinden.