Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Terugblik op AZL Themasessie Risicobeheer


Meer dan 40 bestuurders van 25 verschillende fondsen waren woensdagmiddag 25 april aanwezig tijdens de AZL Themasessie over Risicobeheer. De variëteit van aanwezigen leverde tijdens de presentaties zelf, maar ook na afloop wederom veel dialoog en goede gespreksstof op. Een korte terugblik op een inspirerende middag.

“Met goed risicobeheer van onzekerheid naar vertrouwen”
Directeur Klantrelaties en Advies Marcel Verheul trapte de middag af en sloeg in zijn introductie een brug naar het thema ‘Onzekerheid als kompas’ van onze Relatiedag op 21 maart jl. Hij sprak uit dat het toepassen van goed risicobeheer een belangrijke bijdrage levert aan vertrouwen.

Risicoperceptie

Ronald Volders, Senior Actuaris AZL, nam het stokje over en schetste in het eerste deel dat de beleving van risico voor iedereen anders is. Ook tijdens de vragenronde met bestuurders en de latere discussies kwam het item risicoperceptie nog regelmatig terug.

Ons ALM-model centraal
Sander Smeets, ook Senior Actuaris, gaf in de tweede presentatie een beeld van de aanpak van AZL als het gaat om de langetermijnrisicohouding, waarin ons ALM-model een centrale plek inneemt.

Vernieuwde risicorapportages
Senior Specialist Risicomanagement Bart Sonnenschein en Actuarieel Adviseur Loes Verstegen toonden de vernieuwde QuickScan en de RiskMap, waarmee we de bestuurders verdergaande inzichten geven in de kortetermijnrisicohouding. Tijdens de ‘RiskQuiz’ werd de VEV-app live gedemonstreerd. De app gaf antwoord op de vraag wat er met de vereiste dekkingsgraad gebeurt als je met je strategische norm gaat schuiven.

Een vooruitblik
Manager Actuariaat Elke Op het Veld sloot de middag af met een samenvatting van de onderwerpen die deze middag de revue waren gepasseerd. En ze blikte vooruit naar toekomstige ontwikkelingen die een effect hebben op risicobeheer, waaronder: E-herkenning,
IORP 2, het belang van niet-financiële risico’s en uiteraard het nieuwe pensioenstelsel.

Vragen?

Meer weten over de bijdragen tijdens deze middag? Neem dan contact op via communicatie@azl.eu.