1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Succesvolle pilot: aantoonbare datakwaliteit in de pensioenadministratie

Succesvolle pilot: aantoonbare datakwaliteit in de pensioenadministratie

Shutterstock | AZL

Pensioenfondsen moeten beschikken over een beheerste en integere bedrijfsvoering. Aantoonbare datakwaliteit is een noodzakelijke voorwaarde om aan die vereisten te voldoen. DNB heeft in zijn good practice ‘Robuuste pensioenadministratie’ expliciet gemaakt dat fondsen verantwoordelijk zijn voor datakwaliteit. Ook de komst van het nieuwe pensioenstelsel maakt datakwaliteit een onderwerp dat bij veel fondsen hoog op de agenda staat.

Publicatiedatum 1 april 2021
Categorie Algemeen

Dit was vorig jaar voor de afdeling Risk, Compliance & Internal audit (RCIA), onder leiding van Esmiralda Thieme aanleiding om te starten met een initiatief om onze datakwaliteit aan te tonen op een slimme manier. Vanuit OriginALZ is deze innovatieve aanpak op de voet gevolgd omdat het perfect past bij de innovatie aanpak van AZL: starten met een experiment en aan de hand daarvan de meerwaarde voor onze klanten bepalen. Bij dit initiatief werkten we samen met PwC die een beproefde oplossing aanbieden. In een pilot met een bedrijfstakpensioenfonds hebben we deze methode verkend.

Methodiek om datakwaliteit aan te tonen

De Data Analytics Reversed Engineering (DARE) methodiek van PwC checkt en dubbelcheckt op basis van mutatiedata waarop rekenregels zijn toegepast. Vervolgens identificeert en visualiseert het afwijkingen. De methodiek vertrekt niet vanuit de rekenregels waarmee pensioenaanspraken worden nagerekend, maar draait het juist om. Het gaat uit van beschikbare data en herleidt op basis daarvan de rekenregels.
Esmiralda Thieme (Manager Risk Compliance & IA): ‘Door deze methodiek kunnen we eerder fouten in de administratie detecteren, waardoor problemen in de uitvoering voorkomen kunnen worden. Dit kunnen we nu doen op een fondsspecifieke en slimme manier. Het grote voordeel van reversed engineering is ook dat de controle over de gehele deelnemerspopulatie plaatsvindt in plaats van steekproefsgewijs’.

Succesvolle pilot voor BPF

De pilot gaf ons een integraal beeld van de datakwaliteit in de basisadministratie van het fonds over één specifiek kalenderjaar. Uitkomst is dat 99,8% van de in totaal 268.000 mutaties verklaard kan worden over een totaal van 135.138 deelnemers. Een aantal afwijkende mutaties is achteraf alsnog verklaard. Een mooi resultaat, vindt ook Petra Valk-Noordbruis (fondsmanager, Klantrelaties & Advies): ‘Het betrokken fonds was laaiend enthousiast over dit initiatief en de uitkomst van deze pilot. Andere fondsen tonen ook al interesse’.

Nieuwe dienstverlening

Na een geslaagde pilot werken we op dit moment aan een voorstel om deze werkwijze als dienstverlening in samenwerking met PwC aan te kunnen bieden. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met jouw vaste aanspreekpunt binnen AZL.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.