1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Speeddaten met studenten

Speeddaten met studenten

Shutterstock | AZL

Een goede stageplaats of startersfunctie vinden, is niet eenvoudig. Zeker niet in deze tijden. Want hoe krijg je op afstand een goede indruk van een bedrijf, en hoe kun je die zelf ook maken? Daarom organiseert Zuyd Hogeschool een paar keer per jaar speeddate-events tussen studenten en bedrijven. Als een van de vaste partners van de hogeschool doen wij hier altijd aan mee. Martijn Samson, P&O-adviseur bij AZL, vertelt over zijn ‘dates’ van afgelopen maand.

Publicatiedatum 6 juni 2021
Categorie Algemeen

‘Tijdens de speeddates krijgen studenten een kwartier de tijd om kennis te maken met bedrijven die hen interessant lijken’, legt Martijn uit. ‘In het gesprek kijken we dan samen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wie ben je, wat zoek je en wat kan AZL voor jou doen?’.

‘Het is niet makkelijk voor starters om direct een baan te vinden die volledig aansluit op hun studie.’

Mooie startersfuncties in de pensioenwereld

De meeste studenten zijn op zoek naar een stageplaats, maar er is ook veel vraag naar startersfuncties. Martijn: ‘Het is niet makkelijk voor starters om direct een baan te vinden die volledig aansluit op hun studie. Veel studenten zoeken daarom naar een ingang via een functie als medewerker pensioenuitvoering of medewerker klantenservice. Dat zijn hele mooie functies om de pensioenwereld te leren kennen en door te groeien binnen het bedrijf. Wij hebben via die route al veel mensen laten doorstromen. Daar denk ik dan ook over mee tijdens de speeddates, een soort mini-carrièreadvies.’

Laagdrempelig kennismaken

‘De speeddates zijn niet nieuw, maar sinds de coronacrisis doen we ze digitaal’, vertelt Martijn. ‘Dat werkt lekker pragmatisch en maakt het ook laagdrempeliger voor de studenten.’ Martijn merkt duidelijk verschil tussen de eerstejaars en vierdejaars: ‘De jongere studenten waren vaak erg zenuwachtig. Bij de ouderejaars zag ik dat ze al meer ervaring hadden in zichzelf presenteren. Ik doe hoe dan ook mijn best om de studenten op hun gemak te stellen. Meestal komen ze vanzelf los als ik wat over mezelf en AZL vertel, en dan wat eenvoudige vragen stel.’

Positieve reacties

Martijn vroeg zijn ‘dates’ wat ze van de kennismaking vonden. De reacties daarop waren heel positief: ‘Studenten vinden het bijzonder waardevol om een beter beeld van ons bedrijf te krijgen. De meesten reageren oprecht heel enthousiast, dat is superleuk. Daarnaast stellen ze het op prijs dat ik meedenk over hun carrièreplannen, en ze achteraf tips geef over hun cv of het gesprek. Zelf vind ik het ook heel leuk om te doen. Op deze manier komen we in contact met ambitieuze jongeren, de talenten van de toekomst. Die binden wij natuurlijk graag aan AZL!

‘Op deze manier komen we in contact met ambitieuze jongeren, de talenten van de toekomst.’

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.