1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Roadmap actuariaat: op weg naar het nieuwe pensioenstelsel

Roadmap actuariaat: op weg naar het nieuwe pensioenstelsel

Samen op weg naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat is de uitdaging die voor ons ligt. AZL Actuariaat zorgt voor een soepele transitie FTK door gebruik te maken van de aanwezige deelnemersinformatie, kennis en rekenkracht.

Publicatiedatum 12 februari 2021
Categorie Pensioenstelsel, Algemeen

Het nieuwe pensioenstelsel wordt transparanter en persoonlijker. Alle pensioenregelingen worden premieregelingen. Het wordt straks duidelijker voor de deelnemer wat er aan premie is ingelegd en wat er aan vermogen is opgebouwd. De pensioenen bewegen ook meer mee met de economie en in veel gevallen worden er minder risico’s gedeeld waardoor er meer risico bij de deelnemer ligt. Belangrijk dus dat u weet welke behoeftes er bij uw deelnemers leven.

Een soepele transitie

De concept wetgeving, gepubliceerd op 16 december, geeft veel inzicht in het transitie FTK en het nieuwe pensioenstelsel. De aanvang van het transitie FTK is 1 januari 2022. Dit betekent dat op korte termijn belangrijke keuzes gemaakt moeten worden om een soepele transitie te maken. 

Om dit te bewerkstelligen, ontwikkelen wij onze modellen en koppelen deze aan de deelnemersinformatie beschikbaar in onze administratiesystemen. Hiermee kunnen wij u van dienst zijn bij de vormgeving van het transitie FTK, als sparringpartner fungeren tijdens de arbeidsvoorwaardelijke fase en uiteindelijk voldoen aan wettelijke vereisten rondom communicatie en zorgplicht (risicohouding). We ontwikkelen risicobereidheidsonderzoeken die de basis vormen voor het te voeren beleid in het nieuwe stelsel maar ook kunnen helpen tijdens de arbeidsvoorwaardelijke fase om weloverwogen beleidskeuzes te maken richting het nieuwe stelsel.

Op deze pagina leest u hoe de roadmap eruitziet. Bekijk ook onze tijdlijn voor een snel overzicht van de transitieperiode.

 

Meer over het nieuwe pensioenstelsel

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.