1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Pensioenfonds Essity, BlackRock en AZL gaan samenwerking aan voor uitvoering individuele beschikbare premieregeling

Pensioenfonds Essity, BlackRock en AZL gaan samenwerking aan voor uitvoering individuele beschikbare premieregeling

Shutterstock | AZL

Stichting Pensioenfonds Essity (SPE, circa 620 miljoen euro onder beheer) heeft vermogensbeheerder BlackRock en pensioenadministrateur AZL gekozen voor de uitvoering van haar individuele beschikbare premieregeling in het najaar van 2021.

Publicatiedatum 2 juni 2021
Categorie Persbericht

Hiermee introduceert BlackRock zich als vermogensbeheerder voor uitvoering van beschikbare premieregelingen in Nederland en breidt AZL zijn propositie op het gebied van ondersteuning bij de administratie van beschikbare premieregelingen verder uit. SPE, BlackRock en AZL hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt om de propositie van SPE in de markt te kunnen zetten.

Mathijs van Gool, directeur van Stichting Pensioenfonds SPE: “In de toekomst liggen er grote kansen voor optimale uitvoering van beschikbare premieregelingen in Nederland. Wij zijn op zoek gegaan naar uitvoeringspartners met de allerbeste proposities op hun deelgebieden.”

Voor vermogensbeheer betrof de cruciale doelstelling het realiseren van lage kosten, grote beleggingsdiversificatie en ESG in combinatie met continuïteit en uitstekende procesbeheersing. Het fonds is trots dat het samen met BlackRock deze doelstelling heeft kunnen realiseren voor haar deelnemers. Er is een combinatie gemaakt van elf BlackRock-fondsen die samen de basis vormen voor zowel life-cycles als ‘opting-out’. De selectie is een combinatie van actief en passief beheer tegen lage kosten. Daarnaast is er kans op een outperformance die de gemaakte kosten weer kan compenseren. De opzet is dusdanig innovatief dat deze fondsselectie ook geschikt is voor de nog te ontwikkelen doorbelegoptie na pensionering.

Van Gool: “Voor individuele DC-regelingen zijn onze zorgplicht, beheersing van systemen en communicatie cruciaal. Tijdens onze lange samenwerking heeft AZL bewezen hier een zeer goede partner voor te zijn. AZL heeft ruime ervaring met de administratieve ondersteuning van pensioenfondsen bij DC-regelingen. Wij zijn erg enthousiast over hun nieuwe unit-linked-administratie van Topicus Pension & Wealth. Door de uitgebreide technische mogelijkheden van dit systeem hebben wij vrijheid op het gebied van beleggingsbeleid en vermogensbeheer, kunnen we deelnemers goed informeren en onze zorgplicht invullen. Wij kijken uit naar de kracht van de combinatie BlackRock en AZL om de uitvoering van onze beschikbare premieregelingen tot in de verre toekomst in te richten en uit te voeren.”

Donné Hendrick, Director Institutionele Klanten team bij BlackRock: “BlackRock heeft vanaf het begin aan tafel mogen zitten met SPE en AZL om na te denken over een beschikbare premieregeling die past binnen het nieuwe pensioenstelsel: SPE is een innovatief pensioenfonds en hun toekomstvisie op beschikbare premieregelingen speelden een grote rol bij het tot stand komen van een toekomstbestendige pensioenoplossing voor de deelnemers. Enkele jaren geleden zag SPE bij haar deelnemers interesse in een individueler pensioen ontstaan.

Met de ervaring die BlackRock heeft opgedaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben wij SPE van nieuwe ideeën kunnen voorzien. Deze ideeën hebben de basis gevormd voor de oplossing die uit de bus is uitgekomen. Uiteindelijk heeft SPE de keuze gemaakt voor elf actieve en passieve BlackRock-fondsen met verschillende risicoprofielen die voldoen aan hun ESG-criteria en samen de basis vormen voor zowel life-cycle als opting-out.

Tijdens het keuzeproces was het goed om te zien dat SPE volledig gebruikmaakte van de reikwijdte van BlackRock, met zowel actieve als passieve oplossingen. Bij nagenoeg elk product kon ESG geïntegreerd worden. Hierdoor konden wij met SPE spreken zonder voorkeuren voor specifieke oplossingen, en daarmee ons volledig inzetten op wat het beste past bij SPE.”

Monique Sueters, CEO AZL: “Wij werken al sinds 2004 succesvol samen met Stichting Pensioenfonds Essity. We zijn blij dat wij onze ruime ervaring op het gebied van administratie van DC-regelingen nu ook voor hen in kunnen zetten.

Om onze DC-propositie nog krachtiger, efficiënter en beter te maken, implementeren we Topicus Pension & Wealth. Dit is ons nieuwe unit-linked-administratieplatform dat volledig in de cloud draait. Met dit administratieplatform zijn we in staat om veel processen volledig te automatiseren en deelnemers snel en adequaat van informatie te voorzien, bijvoorbeeld over koers-, en DC-kapitaalontwikkelingen. Ook genereert dit platform eenvoudig de noodzakelijke informatie voor pensioenfondsen richting vermogensbeheerders als BlackRock. Daarnaast biedt onze DC-propositie een online zorgplichtmodule waarmee pensioenfondsen deelnemers kunnen helpen om zelfstandig keuzes te maken over hun pensioenkapitaal.”

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.