1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Pensioenbedragen pas in tweede maand van kwartaal inzichtelijk

Pensioenbedragen pas in tweede maand van kwartaal inzichtelijk

Kopbeelden | AZL

Voor onze fondsen leveren we elke maand pensioenbedragen aan bij Mijn Pensioenoverzicht.nl. Vanaf 2022 mogen pensioenfondsen de pensioenbedragen uitsluitend baseren op de scenarioset die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gepubliceerd voor het lopende kwartaal. Wat betekent deze verandering voor onze fondsen en hun deelnemers?

Publicatiedatum 28 december 2021

Nieuwe regels

Tot 2022 mogen de pensioenbedragen voor het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) en het Pensioenregister worden gebaseerd op de scenariosets van drie kwartalen daarvoor. Of op de scenarioset van het vierde kwartaal van het vorige jaar, als het bedrag betrekking had op 1 januari van een jaar. Vanaf 1 januari 2022 gelden echter nieuwe regels. Dan moeten die bedragen worden gebaseerd op scenariosets die De Nederlandsche Bank levert voor het kwartaal waarop die bedragen betrekking hebben.

Vertraging 

De uitdaging hierbij is dat DNB de scenariosets binnen twee weken na de start van het kwartaal aanlevert. De pensioenbedragen moeten vervolgens in een haalbaarheidstoetsberekening worden doorgerekend. Dat vergt ook tijd. Het gevolg daarvan is dat de pensioenbedragen die betrekking hebben op de eerste maand van een kwartaal, pas na die maand kunnen worden vastgesteld en geleverd. Pensioenfondsen die pensioenbedragen aan het begin van een kwartaal kort na de mutatie willen doorgeven, of zelfs in realtime, kunnen daardoor die pensioenbedragen niet baseren op de scenariosets die gelden voor het kwartaal. Dit vertroebelt het inzicht in de actuele bedragen.

Pensioenbedragen

Het resultaat is dat AZL in de eerste maand van het kwartaal geen actuele pensioenbedragen kan aanleveren. Voor onze fondsen betekent dit dat hun deelnemers in januari 2022 geen updates zien in Mijn Pensioenoverzicht. Afhankelijk van het moment waarop de haalbaarheidstoets in januari 2022 wordt geleverd, verwachten we in februari 2022 wel de actuele pensioenbedragen te kunnen aanleveren bij Mijn Pensioenoverzicht.nl.

Informeren

De Pensioenfederatie overlegt met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met De Nederlandsche Bank over deze situatie. Wanneer de uitkomsten van deze overleggen bekend zijn, informeert AZL zijn fondsen in een algemene sessie. Het is  nog niet bekend wanneer dat is en de uitnodiging volgt wanneer de sessie gepland staat.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.