1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Pensioen in de miljoenennota

Pensioen in de miljoenennota

Shutterstock | AZL

Volgens de miljoenennota heeft Nederland een goed pensioenstelsel. Maar om het goed te houden moet het meebewegen met de ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Door afschaffing van de doorsneepremie wordt de pensioenopbouw gekoppeld aan de betaalde premie. Dat maakt het voor zzp’ers aantrekkelijker om mee te doen aan collectieve regelingen. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht een deel van het pensioen ineens op te nemen.

Publicatiedatum 8 september 2019
Categorie Pensioenstelsel

Het pensioenakkoord zorgt er volgens het kabinet voor dat gebouwd kan worden aan een toekomstbestendig pensenstelsel. Daarbij zullen sterke punten behouden blijven, zoals:

  • een verplichte deelneming, die ervoor zorgt dat een groot aantal werknemers pensioen opbouwt
  • collectieve uitvoering die zorgt voor lage kosten
    risicodeling die levenslange uitkeringen mogelijk maakt.
  • Voor de transitie in verband met afschaffing van de doorsneepremie staat bij de werkgevers zorg en overheid voor 2020 tot en met 2023 per jaar een reserve klaar van € 200 miljoen.

Aan belangrijke vraagstukken zoals de waardering van de verplichtingen en naderende kortingen besteedt het kabinet in de miljoenennota geen aandacht.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.