1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Nieuwe DC-regeling Pensioenfonds Essity genomineerd voor Pensioen Pro Award

Nieuwe DC-regeling Pensioenfonds Essity genomineerd voor Pensioen Pro Award

De nieuwe DC-regeling van Pensioenfonds Essity, die samen met administrateur AZL en vermogensbeheerder Blackrock werd ontwikkeld, maakt kans op een Pensioen Pro Award. Het fonds is genomineerd in de categorie Innovatie. De administratie van de nieuwe DC-regeling gebeurt door AZL in zijn nieuwe DC-platform, dat een combinatie is van de pensioenadministratie en de nieuwe unit-linked administratie van Topicus Pension & Wealth. De prijsuitreiking vindt plaats op 17 maart (*).

Publicatiedatum 25 november 2021
Categorie Pensioenstelsel, Algemeen

Flinke stap vooruit naar nieuwe pensioenstelsel

“We zijn natuurlijk enorm verheugd met deze nominatie”, vertelt Mathijs van Gool vol trots. Als directeur Stichting Pensioenfonds Essity stond hij aan de wieg van het innovatieve project om samen met AZL en BlackRock het DC-deel van de regelingen te vernieuwen. “We zijn erin geslaagd om de kosten te verlagen, een kans op betere rendementen en volledige controle te realiseren. Deze opzet is flexibel voor aanpassingen, waardoor die ook toekomstbestendig is en veel kan betekenen voor deelnemers in heel Nederland. Veel fondsen praten erover, maar wij doen het. We zetten tegelijkertijd een flinke stap vooruit naar het nieuwe pensioenstelsel. Met grote inzet van onze partners gingen we 1 november live met dit nieuwe concept.”

Optimalisatie individuele pensioen

Stichting Pensioenfonds Essity is een innovatief pensioenfonds. De toekomstvisie van het fonds op beschikbare premieregelingen speelde een grote rol bij het tot stand komen van een toekomstbestendige pensioenoplossing voor zijn deelnemers. Enkele jaren geleden zag het fonds nieuwe kansen voor optimalisatie van dit individuele pensioen ontstaan. Pensioenfonds Essity wilde daarom de DC-regeling vernieuwen. De vernieuwde regeling zou dan ook kunnen worden gebruikt als een flexibele regeling in het nieuwe stelsel, met de optie van doorbeleggen na pensioendatum.

De oplossing in een driehoeksverhouding

Het pensioenfonds zocht een partij die de administratie kon uitvoeren en de invulling van de zorgplicht door het pensioenfonds ondersteunde én een vermogensbeheerder die tegen lage kosten diversiteit in beleggingen met kans op outperformance kon bieden. De oplossing vond Essity in een driehoek van pensioen- en unit-linked administratie bij AZL, vermogensbeheer bij BlackRock en Pensioenfonds Essity als verantwoordelijke voor beleggingskeuzes, de lifecycles en onderliggende bouwstenen. Van Gool: “zowel BlackRock en AZL zijn topspelers op hun terrein en met het uitvoeren van deze DC regeling laten ze hun capaciteit zien voor de flexibele regeling van het nieuwe pensioenstelsel”.

Vrijheid in beleid en keuzes

 “We zijn trots dat de nieuwe DC-regeling van Pensioenfonds Essity genomineerd is en we met ons nieuwe DC-platform ondersteunen wat Pensioenfonds Essity en BlackRock hebben bedacht. Deze nominatie is een mooie blijk van waardering voor een succesvolle samenwerking en co-productie”, zegt Marco Külter, manager Productontwikkeling bij AZL. “De combinatie van onze pensioenadministratie en de nieuwe unit-linked administratie van Topicus Pension & Wealth geeft pensioenfondsen de vrijheid op het gebied van beleggingsbeleid en in de keuze voor een vermogensbeheerder. Processen verlopen geautomatiseerd en deelnemers hebben een volledig geïntegreerd overzicht van hun pensioenaanspraken, vermogensopbouw en beleggingen. De innovatie zit daarom niet alleen in de nieuwe DC-propositie. Het bijzondere is de afstemming tussen de drie partners om deze propositie te laten werken.”

Deze nominatie voor Pensioenfonds Essity gaat dus naast innovatie ook over de kracht van de samenwerking tussen Essity, BlackRock en AZL. Het is indirect de tweede nominatie voor AZL in de categorie Innovatie. AZL en PwC zijn hiernaast gezamenlijk genomineerd voor DARE, de integrale analyse en controle van de pensioenadministratie. Lees hier meer over die nominatie: AZL en PwC genomineerd voor Pensioen Pro Awards 2021.

*= de prijsuitreiking is uitgesteld naar 17 maart 2022 vanwege de huidige corona-omstandigheden.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.