1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Invaren? Evenwichtigheid? Hoe dan?

Invaren? Evenwichtigheid? Hoe dan?

“Invaren” is de term die wordt gebruikt voor het overdragen van pensioenrechten en pensioenaanspraken die zijn opgebouwd onder de huidige wetgeving, naar een pensioen dat past binnen het nieuwe wetgeving (Wet Toekomst Pensioenen). Lastige materie die onze afdeling Actuariaat u graag toelicht door middel van een animatie.

Publicatiedatum 18 juli 2022
Categorie Pensioenstelsel

Bent u op de hoogte van de concept wetgeving en de Memorie van Toelichting? Complexe en lijvige materie waarin onder andere de concepten rondom "invaren" en "evenwichtigheid" worden uitgelegd.

Onze afdeling Actuariaat heeft deze complexe materie rondom invaren en evenwichtigheid terug naar een heldere animatievideo van 10 minuten gebracht. Sociale partners dienen in samenspraak met het pensioenfonds belangrijke beslissingen te nemen over invaren en de beoordeling van een evenwichtige transitie. Mocht u nog niet helemaal bekend zijn met de materie maar dient u hier wel belangrijke besluiten over te nemen of wilt u simpelweg beter begrijpen hoe invaren nu precies in elkaar zit, dan is het zeker goed dat u deze animatie bekijkt!  Voordat u start alvast wat basiskennis.

Er zijn twee methodes om in te varen:

  • standaardmethode
  • value-based ALM methode

Een pensioenfonds zal op elk moment moeten kunnen aantonen dat haar besluit rondom invaren voor de deelnemers evenwichtig is, onafhankelijk of wel of niet wordt ingevaren. In deze animatie lichten wij de termen “invaren” en “evenwichtigheid” toe en laten wij zien hoe beide invaarmethoden werken. Veel kijkplezier!

Nog vragen?

Vragen na het kijken van de animatie? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij AZL.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.