1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Ingangsdatum Wet toekomst pensioenen schuift maximaal een jaar op

Ingangsdatum Wet toekomst pensioenen schuift maximaal een jaar op

Minister Koolmees liet de Tweede Kamer gisteren weten dat de ingangsdatum van de Wet toekomst pensioenen opschuift met maximaal een jaar, uiterlijk tot 1 januari 2023. Als redenen noemt hij de complexe materie en de grote hoeveelheid reacties op de internetconsultaties. Hij pleit voor een zorgvuldig en gedegen proces. Pensioenfondsen krijgen ook in 2022 vrijstelling van de kortingsregels.

Publicatiedatum 11 mei 2021
Categorie Pensioenstelsel

De Wet toekomst pensioenen kon alleen op 1 januari 2022 ingaan als de Tweede Kamer en Eerste Kamer er nog dit jaar mee akkoord zouden gaan en de uitwerking van onderdelen in lagere regelgeving op tijd bekend zou zijn. Het wetsvoorstel en de nadere regelgeving gaan naar verwachting pas begin 2022 naar de Tweede Kamer. Volgens Koolmees is het daardoor realistisch om begin 2023 te starten met de hervorming.

Uitstel overgangsdeadline

Eind april was al sprake van een mogelijk uitstel van de ingangsdatum van het nieuwe pensioenstelsel. Toen gaven veel fondsen aan dat zij de deadline van 1 januari 2026 niet halen als de wet niet op 1 januari 2022 ingaat. In reactie daarop maakt Koolmees bekend dat de overgangsperiode 4 jaar blijft.

Vrijstelling pensioenverlaging

Daarnaast verleent Koolmees pensioenfondsen nogmaals vrijstelling om onnodige pensioenverlaging te voorkomen, onder de voorwaarde dat hun dekkingsgraad tenminste 90% is. Dat is nodig omdat het overgangs-FTK ook pas op 1 januari 2023 van kracht wordt. Als het parlementaire proces in de loop van 2022 is afgerond, kijkt Koolmees of het mogelijk is om het overgangs-FTK toch eerder in te laten gaan, zodat fondsen eerder gebruik kunnen maken van de verlaagde indexatiegrens.

Nabestaandenpensioen

De voorgenomen wijziging van het nabestaandenpensioen blijft gekoppeld aan de Wet toekomst pensioenen. Dit betekent dat ook de ingangsdatum van de nieuwe regels voor het nabestaandenpensioen opschuift. Op dit onderdeel ontving Koolmees bijzonder veel reacties in zijn internetconsultatie.

Reactie AZL

Wij begrijpen de noodzaak tot uitstel om tot een gedegen, zorgvuldig uitgedacht wetsvoorstel te komen. Ook hopen wij dat de extra tijd gebruikt kan worden om de wet- en regelgeving te vereenvoudigen, omdat die in onze ogen nu op punten te complex is. AZL speelt een actieve rol bij de wijzigingen en denkt graag mee over het verder vormgeven van de wet. AZL is er hoe dan ook klaar voor: we zijn met de meeste klanten al in gesprek, zodat we samen op kunnen trekken in een zorgvuldige, soepele transitie.

 

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.