1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Genomineerd voor Pensioen Pro Awards 2023

AZL en BPFL genomineerd voor Pensioen Pro Awards 2023

Pensioen Pro Awards 2023 | AZL

Op 15 juni maakt AZL samen met het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf (BPFL) kans om een prijs te winnen tijdens de uitreiking van de Pensioen Pro Awards 2023. Beide organisaties zijn in de categorie ‘Innovatie’ genomineerd voor de innovatie oplossing die is ontwikkeld om online ondernemingen op te sporen die onder de verplichtstelling vallen.

Publicatiedatum 31 mei 2023
Categorie Algemeen, Innovatie

Het vinden van bedrijven die onder de verplichtstelling vallen, is geen eenvoudige taak. Nederland heeft miljoenen bedrijven en het is praktisch onmogelijk om ze allemaal handmatig te controleren. Dit geldt met name voor de levensmiddelenindustrie, waar de sector steeds verder uitbreidt en steeds meer bedrijven in een andere branche worden ingedeeld dan de sector op grond waarvan BPFL de ondernemingen opspoort.

Screening via webscraping en machine learning
De innovatieve oplossing van BPFL en AZL maakt gebruik van webscraping en machine learning om snel en efficiënt online ondernemingen te vinden die mogelijk onder de verplichtstelling vallen. Via webscraping wordt automatisch en in een zeer hoog tempo het internet afgespeurd naar websites die horen bij Nederlandse ondernemingen en de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel (KvK). De slimme algoritmes controleren vervolgens de domeinnamen en hostinginformatie om te achterhalen of de koppeling tussen website en onderneming juist is.

Screening aan de hand van supermarkt gelieerde termen resulteert in een lijst van de meest relevante bedrijven die mogelijk in aanmerking komen voor aansluiting bij BPFL. Deze bedrijven krijgen een score en bij de hoogste score is de kans dat ze bij BPFL horen nagenoeg honderd procent. De resultaten zijn dus betrouwbaar. Deze bedrijven worden vervolgens meegenomen in het reguliere aansluitproces, waarbij aan de hand van een ingevulde vragenlijst uiteindelijk besloten wordt of het bedrijf al dan niet onder de verplichtstelling valt.

“Het is mooi om te zien dat we samen met BPFL genomineerd zijn in de categorie Innovatie. Het toont aan dat het daadwerkelijk gaat om een vernieuwende tool”, zegt Myrthe Bonnema, Coördinator Handhaving bij AZL en nauw betrokken bij dit onderwerp. “Door het gebruik van webscraping en slimme algoritmes boeken we enorme tijdwinst. Daarnaast speurt dit hulpmiddel relevante ondernemingen op die via de standaardacties niet boven water zouden komen.”

Effectievere en efficiëntere handhaving
Deze innovatieve oplossing heeft geleid tot een efficiëntere en effectievere manier om online ondernemingen te vinden die onder de verplichtstelling vallen. Het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat werknemers in deze sector het juiste pensioen opbouwen. Het handhaven van de verplichtstelling is voor BPFL van groot belang, aangezien pensioenfondsen het risico lopen van geen premie, wel recht.

Deze opsporingsmethodiek van BPFL en AZL levert tot slot een belangrijke bijdrage aan de pensioensector. “Vooral nu de sector steeds verder uitbreidt, is het van belang dat de controle op ondernemingen die onder de verplichtstelling vallen wordt geautomatiseerd. Het handhaven van de verplichtstelling is voor ons als bedrijfstakpensioenfonds essentieel. Fondsen lopen namelijk een risico als een onderneming geen pensioenpremies voor werknemers heeft afgedragen, maar de onderneming wel onder de verplichtstelling valt. Daarnaast is het voor werknemers ook belangrijk dat de ondernemingen worden opgespoord. Zij krijgen dan het pensioen waar ze recht op hebben”, benadrukt Peter Muis, Manager Pensioenbeheer en Communicatie bij BPFL.

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.