1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Elf vmbo-leerlingen duiken in de pensioenwereld tijdens Bliksemstage bij AZL

Elf vmbo-leerlingen duiken in de pensioenwereld tijdens Bliksemstage bij AZL

Kopbeelden | AZL

Hoeveel moet je sparen om later een mooi huis en auto te kunnen betalen? Waarom is het belangrijk om al vroeg in je carrière na te denken over je pensioen? En hoe belangrijk is het om een goed pensioen op te bouwen? Het zijn vragen waar 11 leerlingen van het Sintermeertencollege uit Heerlen woensdagochtend tijdens hun Bliksemstage over nadachten op het hoofdkantoor van AZL in Heerlen.

Publicatiedatum 11 november 2021
Categorie MVO

De elf enthousiaste leerlingen en een docent werden ’s ochtends ontvangen op kantoor door AZL-collega’s Pieter van Eijden, Marten Slob en Inge Kluyt. Ze begonnen de ochtend met een kennismakingsspel en maakten een rondleiding door het bedrijf. Ze kregen daarbij veel meer van het gebouw te zien én van de collega’s die wat meer over hun werkzaamheden vertelden. Een quiz met vragen over geld en pensioen maakte ze meer bewust over wat pensioen is en hoe je een goed pensioen opbouwt.

De wereld van pensioenen

Tijdens deze Bliksemstage maakten ze dus kennis met AZL en met de wereld van pensioenen. Daar zijn ze momenteel nog niet mee bezig, maar krijgen er wel mee te maken als hun grootouders of ouders met pensioen gaan. Een belangrijke les van de dag draaide daarom om waarom het zo belangrijk is dat mensen een pensioen opgebouwd  hebben. Ze leerden daarnaast dat er veel vmbo-opleiding kunnen doorgroeien en alles kunnen bereiken wat ze willen.

Interessant, leuk en leerzaam

Er werden overigens niet alleen vragen gesteld aan de leerlingen, want ook de leerlingen stelden op hun beurt veel vragen aan de AZL-collega’s. Ze waren bijvoorbeeld benieuwd wat er gebeurt als er niet voldoende pensioen is gespaard, of iedereen hetzelfde pensioen krijgt en wat er gebeurt met het geld als iemand komt te overlijden. Die vragen hebben we zo goed mogelijk beantwoord en met succes. Tijdens de evaluatie gaven de leerlingen aan dat ze de Bliksemstage bij AZL interessant, leuk, leerzaam en gezellig vonden.

Toekomstige ambassadeurs

“Het was een zeer geslaagde ochtend”, vertelt Inge Kluyt, P&O adviseur bij AZL, na afloop. “Pensioenen zijn natuurlijk nieuw voor ze en het is best een moeilijk onderwerp. We hebben daarom geprobeerd het zo concreet mogelijk te maken, met een leuke en interactieve quiz. We hopen dat ze wat hebben geleerd en dat we vandaag onze toekomstige collega’s en ambassadeurs hebben ontmoet.”

Horizon verbreden

Het was de eerste keer dat dit initiatief bij AZL werd gehouden. De Bliksemstages worden ieder jaar georganiseerd door JINC, een landelijke organisatie die zich inzet voor kinderen in wijken met een sociaaleconomische achterstand. De Bliksemstages hebben als doel dat leerlingen van de basisschool en het vmbo ontdekken wat voor sectoren en beroepen er bestaan. Kinderen verbreden hierdoor hun horizon en zien wat ze allemaal kunnen worden. Want als je niet weet wat er te koop is, kun je ook niet kiezen.

Sollicitatietraining

Het volgende project van JINC met AZL betreft de Sollicitatietraining op dinsdag 23 november op het Sintermeertencollege. De vmbo-leerlingen uit Zuid-Limburg leren met goede tips een betere kans te maken op de arbeidsmarkt. Tijdens de vorige Sollicitatietraining bij AZL viel vooral de grote motivatie onder de leerlingen op. “Deze kinderen zijn allemaal zó gedreven”, zei Judith Kochen, hoofd P&O, toen. “Sommigen zou ik direct aannemen op basis van het oefengesprek.”

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.