1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Een leven lang gezond leren

Een leven lang gezond leren

AZL vindt duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers, de werkomstandigheden en werkbeleving ontzettend belangrijk. Daarom biedt AZL continu aandacht aan het opleiden van haar eigen mensen en vitaliteit. We spreken over het belang hiervan met Ilona Coenjaerds, Interne Opleider en Vitaloog van AZL.

Publicatiedatum 25 oktober 2023
Categorie Algemeen

Gezien de huidige krappe arbeidsmarkt moet je als organisatie meer bieden dan alleen een goed salaris. Het is een tendens die Ilona is opgevallen en waar ze ook op inspeelt met AZL. “Je ziet dat doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden een sterke pullfactor is waar steeds meer vraag naar is. Daarnaast zien we de magnetische aantrekkingskracht van (interne) opleidingen en certificeringen steeds belangrijker worden. Voor ons als organisatie zijn dat belangrijke instrumenten om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. We vinden dan ook dat we onze medewerkers de mogelijkheid moeten geven om zichzelf te ontwikkelen.”

Opleidingsbeleid opgesteld
Om dit extra kracht bij te zetten heeft Ilona in samenwerking met collega’s van Technologie & Transformatie en de afdeling HR een opleidingsbeleid opgesteld dat als kapstok dient voor alle AZL-afdelingen. Per businessunit wordt vervolgens een addendum toegevoegd, specifiek gericht op de businessunit. “Hierin kun je kijken welke competenties je nodig hebt binnen een team of afdeling, zonder direct alles en iedereen over één kam te scheren”, geeft Ilona aan. “We willen een opleidingscultuur creëren binnen AZL waarin men een leven lang leert. Het houdt niet op na één studie. Je wilt mensen naast opleidingen en training on the job continu educatie blijven bieden. Naast dat AZL hierin faciliteert en inspireert, ligt hier ook een rol weggelegd voor de medewerker die ownership kan tonen door diens ambities kenbaar te maken richting zijn leidinggevende.”

Kers op de taart
Naast opleiden en duurzame inzetbaarheid is vitaliteit een onmisbaar onderdeel binnen AZL. Hier wordt continu aandacht aan geschonken binnen de organisatie. De bevestiging hiervan kreeg AZL in september 2022, toen ze werd uitgeroepen tot ‘Vitaalste werkgever van Limburg’ (categorie Groot bedrijf). “Dat is een mooie erkenning waar we enorm trots op zijn. De kers op de taart”, bekent Ilona. “Het betekent echter niet dat we er nu zijn met deze award en het werk is gedaan. We moeten continu in beweging blijven.” Naast de gewonnen award heeft AZL ook meegedaan aan het SBS6-programma ‘Helden van nu’, waarin een filmploeg een hele dag opnames in Heerlen heeft gemaakt over de rol van Dave en Ilona, beide vitalogen bij AZL.

Draagvlak vanuit organisatie
AZL hanteert een vitaliteitsbeleid dat door de gehele organisatie wordt gedragen. De Vitaliteitsschijf van Vijf is daarbij leidend. Deze kapstok laat zien hoe je vitaler kunt leven en aan welke knop(pen) je kunt draaien om dit voor elkaar te krijgen. Tijdens de jaarlijks georganiseerde Vitaliteitsweek zorgt AZL ervoor dat medewerkers bewust worden van hun eigen vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, hierin de eigen regie nemen en dat ze ideeën krijgen over wat ze zelf hierna kunnen doen om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te verbeteren en te waarborgen. “Er moet een bepaalde mate van intrinsieke motivatie zijn om ermee aan de slag te gaan. Wij kunnen het niemand verplichten”, aldus de interne opleider en vitaloog.

Focus op amplitieve aanpak
AZL gaat vanzelfsprekend door met het organiseren van diverse activiteiten in het kader van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Zo worden er sportieve events georganiseerd en komt er wederom een vervolg op de Vitaliteitsweek. Verder wil AZL zich vanuit een breder perspectief richten op amplitie: hierin richt ze zich op het welzijn en functioneren van de mensen in plaats van alleen het voorkomen van onveiligheid en ongezondheid. “Bij preventie en behandeling bij ziekte zie je vaak dat de aanpak gericht is op het verkleinen van problemen en risico’s. Amplitie daarentegen gaat juist over het vergroten van kansen en groeimogelijkheden van je medewerkers. Daarop willen we inzetten”, blikt Ilona vooruit. “Het algemene welbevinden van de mens staat hierin centraal voor ons. Een medewerker moet zich goed voelen, zowel lichamelijk als mentaal. Daar gaan we voor!”

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.