1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Datakwaliteit tijdig op orde met de AZL Data Apk

Datakwaliteit tijdig op orde met de AZL Data Apk

Datacenter - AZL Data Apk | AZL

AZL heeft op basis van het kader Datakwaliteit van de Pensioenfederatie een datakwaliteitspropositie gemaakt: de AZL Data Apk. Hiermee kunnen pensioenfondsen worden ondersteund en inzicht krijgen in hun datakwaliteit voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Publicatiedatum 18 april 2023
Categorie Data

Meer dan 55 jaar core business
We staan aan de vooravond van de grootste transitie in ons Nederlandse pensioenstelstel sinds 1953. Een transitie die met de grootste nauwkeurigheid en zorg moet worden uitgevoerd en voor de meeste pensioenfondsen meer dan één jaar tijd in beslag zal nemen. De kwaliteit van pensioendata is hierin essentieel, aangezien deze voorafgaand aan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel (voor het invaren) correct moet zijn. Deelnemers moeten krijgen waar ze recht op hebben.

De controles dienen dan ook met de juiste precisie, kennis en ervaring te worden uitgevoerd om eventuele foutieve data tijdig te traceren en te herstellen voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Voor AZL is datakwaliteit al meer dan 55 jaar core business.

Naast plausibiliteit ook juistheid toetsen
Het ‘Kader Datakwaliteit - Wet toekomst pensioenen’ is een normenkader, samengesteld door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioenfederatie. Op basis van dit normenkader - en dan specifieke fasen (‘data-analyse en deelwaarnemingen’ én ‘rapportage en beoordeling’) heeft AZL de ‘Data Apkontwikkeld, beschikbaar in drie pakketten.

De door DNB gewenste datakwaliteitscontroles richten zich met name op plausibiliteit. Dit kan voor pensioenfondsen onvoldoende waarborg bieden voor de datakwaliteit. AZL biedt op basis van de opgedane kennis en ervaring nog een aantal (aanvullende) verdiepende datacontroles. Hierbij wordt naast de plausibiliteit ook de juistheid getoetst.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de AZL Data Apk? Klik hier om het gehele document te lezen.

 

AZL Data Apk | AZL

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.