1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Blog Najet Yacoubi | Meer dan slechts een papieren zorg

Meer dan slechts een papieren zorg

Het pensioen. Een onderwerp dat voor velen in eerste instantie niet meer lijkt dan een verre toekomstige zorg, vaag en ongrijpbaar. Het enige tastbare dat we hebben is misschien dat verkreukelde pensioenoverzicht, een jaarlijks document dat vaak ongelezen in een lade belandt, of erger nog, rechtstreeks de prullenbak in gaat. Maar wat als ik je vertel dat pensioen meer is dan slechts een verplichte toekomstige voorziening? Wat als het een waarde vertegenwoordigt die we op elk moment van ons leven kunnen voelen en ervaren? Dat is precies waar we naartoe moeten streven: het creëren van waarde voor ons pensioen, niet alleen op papier, maar in ons dagelijks leven.

Publicatiedatum 1 mei 2024
Categorie Blogs

Pensioentools

Laten we beginnen met het idee van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Voor velen is dit niet meer dan een stuk oud papier, een polisblad dat jaarlijks in de (digitale) brievenbus verschijnt en snel wordt afgedaan als irrelevant. Maar waarom zouden we wachten tot een life event ons dwingt om naar ons UPO te kijken? Waarom wachten tot we ouder worden, gaan trouwen, of ons eerste huis kopen? Waarom niet proactief zijn en mensen triggeren om hun pensioenpotjes te bekijken, ongeacht hun levensfase? Dit is waar het stellen van doelen in pensioentools van pas komen.

Stel je voor: een interactieve tool die je vertelt hoe ver je verwijderd bent van je pensioendoelen, vergelijkbaar met een doelspaarrekening. Het gaat niet alleen om het tonen van cijfers, maar om het creëren van een bewustzijn en een gevoel van controle over je financiële toekomst. En laten we niet vergeten dat pensioen niet alleen gaat over jou als gepensioneerde, maar ook over de waarde die je hebt als deelnemer. Die waarde moet je voelen, intrinsiek en op elk moment van je leven.

Bewustwording

Maar hoe brengen we dit alles in de praktijk? Het begint bij bewustwording, zelfs al op het moment dat je in dienst treedt bij een werkgever. Waarom zou pensioen niet nadrukkelijker besproken moeten worden als één van de arbeidsvoorwaarden? Werkgevers kunnen hierin een cruciale rol spelen door pensioenregelingen niet alleen te vermelden, maar ook te visualiseren en te integreren in het totale arbeidsvoorwaardenpakket.

En laten we eerlijk zijn, pensioenregelingen zijn vaak complex en ontoegankelijk. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door werkgevers te voorzien van tools en informatie kunnen ze hun werknemers effectiever informeren en betrekken bij hun pensioenopbouw. Het gaat erom dat mensen zich bewust worden van de waarde van hun pensioen, niet pas als ze de 50 naderen, maar gedurende hun hele loopbaan.

We moeten af van het idee dat pensioen slechts een verre zorg is, een probleem voor later. Het is een waardevolle asset die we kunnen en moeten benutten in ons dagelijks leven. Laten we streven naar een toekomst waarin pensioen niet alleen een papieren zorg is, maar een waardevolle toevoeging aan ons leven, een bron van controle, bewustwording en intrinsieke motivatie.

Najet Yacoubi
Directeur Digital, Marketing & Communicatie AZL

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.