1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Benchmark informatiebeveiliging DNB

Sectorbrede benchmark informatiebeveiliging DNB

Kopbeelden | AZL

DNB voert structureel onderzoeken uit op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity. Eén van de onderzoeken die DNB uitvoert betreft het informatiebeveiliging fundament onderzoek. 

 

Een belangrijk onderdeel van de rapportage is een benchmark van de volwassenheid van de 58 beheersingsmaatregelen uit de Good Practice informatiebeveiliging.

Publicatiedatum 4 mei 2023
Categorie Data
  • Door een snel veranderde omgeving en de toenemende risico’s op het gebied van cybersecurity, is het streven naar een score van 100% quasi onmogelijk. Ten aanzien van deze risico’s is het daarnaast verstandiger om geen vals gevoel van veiligheid af te geven en kritisch te blijven.
  • In lijn met NN rondt AZL de volwassenheidsscore naar onder af en waken wij ervoor niet (deels) onterecht of te vlug het gewenste volwassenheidsniveau te claimen.
  • Uit de benchmark blijkt dat de pensioensector 83% van de controls op niveau heeft (48 van de 58). AZL scoort met 90% (52 van de 58) hiermee ruim boven het sectorgemiddelde.
  • Er zijn 3 controls waarvoor DNB een verwachtingsniveau 4 (i.p.v. 3) heeft. Dit betreft 4.1 risk management framework, 4.2 risk assessment en 4.3 maintenance and monitoring of a risk action plan. AZL scoort hier met 4 wederom ruim boven het sectorgemiddelde van minder dan 3.

In de rapportage is ook een nieuwsbericht opgenomen 'DNB ziet cyberdreiging toenemen terwijl basismaatregelen niet altijd op orde zijn.' Basismaatregelen die aandacht vragen zijn:

  • Actieve monitoring op cyberrisico’s.
  • Noodzakelijk onderhoud op de beveiliging van IT-systemen.
  • Testen en oefenen met een cyberaanval.

AZL haakt aan op het Security Operation Center (SOC) van NN, waardoor cyberrisico’s voor AZL 24/7 worden gemonitord.

 

Benieuwd geworden naar het onderzoek? Bekijk het hier!

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.