1. Home
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. AZL legt in 2021 solide fundament met groei in dienstverlening en omzet

AZL legt in 2021 solide fundament met groei in dienstverlening en omzet

Coverbeeld 2021 | AZL

De omzet van AZL steeg in 2021 met € 1,3 miljoen tot € 62,7 miljoen. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2021 die de pensioenuitvoerder vandaag publiceerde. De totale uitvoeringskosten stegen in 2021 naar € 60,3 miljoen. Het resultaat vóór rentekosten en belastingen bedraagt € 2,3 miljoen en ligt daarmee op hetzelfde niveau als in 2020 (€ 2,3 miljoen). Ook de marge van 3,7% (2020: 3,8%) ligt in lijn met het voorgaande jaar.

Publicatiedatum 9 augustus 2022
Categorie Algemeen, Persbericht

Monique Sueters, CEO van AZL: “Met veel betrokkenheid en energie zetten onze medewerkers zich in 2021 in om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen en verder te verbeteren. Met als resultaat uitstekende dienstverlening, goede telefonische bereikbaarheid en tevreden deelnemers, werkgevers en fondsbestuurders. Een mooi resultaat in een jaar waarin we nieuwe klanten mochten verwelkomen en we onze dienstverlening verder uitbreidden. Tegelijkertijd scherpten we onze strategie aan, waarbij we verder willen groeien en de komende jaren fors gaan investeren in onze dienstverlening, mensen en systemen . Op die manier kunnen fondsbestuurders, werkgevers en deelnemers blijven bouwen op een betrouwbare, toekomstgerichte dienstverlener die excellente klantbediening én efficiency hoog in het vaandel heeft staan en die klaar is voor de grote transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Zo bouwen we samen aan een beter pensioen voor de toekomst.”

Waardering voor onze dienstverlening

De tevredenheid van pensioenfondsen over AZL bedroeg in 2021 een 7,4, wat een lichte stijging was ten opzichte van 2020 (7,3). Bestuursondersteuning en -advies, actuariële verslaglegging en advisering, jaarverslaglegging en financiële administratie scoorden zelfs een 8,0 of hoger. AZL liet met deze scores wederom zien dat het een stabiele en betrouwbare partner is. Klanten waarderen de dienstverlening, communicatie en wijze van geïnformeerd worden en vinden AZL deskundig, persoonlijk, betrouwbaar en servicegericht. De tevredenheid onder deelnemers scoorde gemiddeld een 7,7. Een mooie score waar we trots op zijn. Deelnemers die feedback geven, worden structureel teruggebeld door onze collega’s. Om onze dienstverlening verder te verbeteren, organiseerden we zogenaamde klantarena’s waarbij pensioenfondsbestuurders en medewerkers met elkaar om tafel gaan om meer inzicht in elkaar en de dienstverlening te krijgen.

Voorbereidingen richting een nieuw pensioenstelsel

De voorbereidingen voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel (NPS) en de verdere invulling van onze DC-propositie zijn in volle gang. Zo zetten we in 2021 onze nieuwe unit-linked administratie live, ontwikkelden we samen met onze klanten het NPS productmodel en KeuzeKompas en rolden we onze DARE-propositie voor het toetsen van datakwaliteit verder uit. Ook de dienstverlening op onze werkgevers- en deelnemersportalen werd uitgebreid.

Sueters: “We hebben reeds vele jaren ervaring met pensioenregelingen met persoonlijke pensioenvermogens en met het implementeren en migreren van klanten. Die kennis en ervaring komt met het oog op de toekomst goed van pas. Naast de transitie van twee bestaande klanten naar de unit-linked administratie van Topicus Pension & Wealth, mochten we onze DC propositie ook voor een nieuwe klant implementeren. Dat zowel onze DARE als de DC-propositie genomineerd waren voor de Pensioen Pro Awards in 2021 was daarbij een mooie opsteker.”

Solide fundament voor verdere ontwikkeling en groei

De resultaten van 2021 leggen een solide fundament voor de toekomst. AZL zet in op het verder versterken van haar kernactiviteiten en dienstverlening en het zo goed mogelijk begeleiden van klanten naar het nieuwe stelsel. “Die ambitie staat als een huis en wordt onderstreept met een aangescherpte groeistrategie. Naast het behouden van de relatie met bestaande klanten willen we groeien door nieuwe (middel)grote klanten aan ons te binden. Het combineren van een uitstekende, betrouwbare en persoonlijke (digitale) klantbediening met lage kosten en een korte time-to-market staan hierbij centraal. Hiertoe investeren we de komende jaren fors in vernieuwing van onze systemen en portalen, het verder verbeteren van onze datavaardigheden en het uitbreiden van de competenties en vaardigheden van onze medewerkers. Op die manier kunnen fondsbestuurders, werkgevers en deelnemers blijven bouwen op een betrouwbare, toekomstgerichte dienstverlener die excellente klantbediening én efficiency hoog in het vaandel heeft staan en die klaar is voor de grote transitie naar het nieuwe pensioenstelsel”, besluit Sueters.

In 2021 heeft AZL belangrijke stappen gezet richting de toekomst. Samen met onze collega’s blijven we ons elke dag weer inzetten om onze dienstverlening voor en samen met pensioenfondsen, werkgevers en deelnemers te verbeteren.

Bekijk hier het jaarbeeld

Lees hier het volledige jaarverslag

Het laatste pensioennieuws in uw inbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, lees updates over het pensioenstelsel en nieuws van AZL.